Advertisement

Türk Lirası'nda değer kaybı sürmeye devam ediyor. Kur 1,60 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etiği sürece piyasada gerginlik devam edecek gibi gözüküyor.
 
Aslında daha önce 1,60 seviyesinin üzeri ve sepet kurda 2 seviyesini görmüştük. Yani şu anki seviyeler daha önce fiyatlanmış olan bölgeler. Peki neden TL'de 1.65 üzeri gerginliği artırır?
 
Bunu birkaç sebeple açıklayabiliriz. İlk sebep, şu ana kadar bozdurulan 10 milyar doların üzerindeki DTH (Döviz Tevdiat Hesabı) dövizdeki çıkışı ancak frenledi. Bundan sonra tahmini olarak 4-5 milyar dolarlık daha döviz bozdurulabilir. Sonrasında vatandaşın döviz bozdurmayı bir kenara bıraktığı, hatta yüksek seviyeden de olsa tekrar döviz alımına yöneldiği daha önceki kriz tecrübelerinden sabittir. Yani azalan DTH hesapları aslında piyasalardaki tedirginliğin artmasına yol açıyor.
 
Diğer yandan kurun gördüğü 1,65 ve üzeri durumlar genelde piyasanın ve yerleşiklerin aklında 'Kriz' etiketi altında kalmış ve kısa süreli iniş çıkışlarla tamamlanmış bir süreç. Ancak bu sefer yaklaşık 3 aydır TL dolara karşı değer kaybetmeye devam ediyor. Dolayısıyla böyle istikrarlı bir yükseliş devam edip de 1,65 seviyesi kırılacak olursa yine bir panik ortamı oluşabilir.
 
Son olarak da cari açık konusu Türkiye'nin yumuşak karnı ve artan petrol fiyatları bu konunun daha da kaşınmasına yol açıyor. 110 dolara yükselen petrol fiyatları ve % 6,5 civarında seyreden bir cari açık, Türk Lirası'na finans piyasalarında 'açığa satılacak' kur algısı oluşturabilir. Böyle bir algı ile kurun 1,65 ve üzerine çıkması da piyasaların gerginliğik kat sayısını artırır.
 
Sonuç; seviyelerin önemi yok ama algının değişmesi Türk Lirası'nın zor durumda kalmasına yol açabilir.