Advertisement

Hafta başından beri beklenen satın alma yöneticileri PMI Endeksi (Purchasing Manager Index) bütün dünyada arka arkaya gelmeye başladı. İlk veri hafta başında ABD'den gelen Chicago PMI verileri oldu. Son zamanların en düşük verisi ise ABD'den geldi ve ekonomideki soğumanın ne kadar hızlandığını bir kez daha görmüş olduk.
 
Daha sonra Avrupa'da uzun süreden beri ekonominin lokomotifi durumunda olan Almanya ve Fransa'dan PMI verileri geldi. Her ikisinde de benzer düşüşler görüldü. Özelikle Almanya'da  62 seviyesinden 56 seviyesine hızlı bir geri çekiliş oldu ki; bu, 2010 yılında ekonomik toparlanmada bir mucize gerçekleştiren Alman ekonomisinin yorulduğunu çok net görüyoruz.
 
Bugün de Çin'den PMI verisi geldi. Hatırlanacağı gibi Çin, son 1 yıl içinde zorunlu karşılık oranlarını %21 seviyesine kadar yükseltti ve aynı zamanda 1 yıllık borç verme oranlarını da %6,30 seviyesine çekip ekonomiyi soğutmaya çalışıyor. Sebep; %5 seviyesindeki enflasyonu dizginiyebilmek.

Bugün gelen PMI verisi, Çin'deki soğumanın da hızlanarak devam ettiğini gösteriyor. 52 seviyesine  gerileyen ve 3 aydır düşen PMI Çin'de alınan önlemlerin işe yaradığı ve ekonominin hızla soğuduğunu gösteriyor.
 
Dünyanın dört bir yanından aynı mesajlar geliyor. Ekonomiler hızla soğuyor. Kimi zaten yeterince güçlenemeden  tekrar zayıflıyor, kimi de hızlı ısındığı için alınan önlemler sayesinde soğuyor. Ancak sonuç değişmiyor.

2011'in ikinci yarısında bizi tekrar ekonomik büyümelerin yakından izlendiği bir dönem bekleyecek.
 
İşin bizi ilgilendiren kısmı ise; iç tüketim ile ucuz atlattığımız 2008-2010 krizinde aldığımız önlemlerle, iç talebi azaltacağımıza göre; dış alem de aynı anda hızla soğuduğunda, bakalım bu sefer şapkadan hangi tavşanı çıkaracağız?

Bu grafik Bloomberg Terminal'in bir hizmetidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.