Advertisement

ABD'de Borsalar 6. gün de ekside kapattı. 1997'den beri 6 günlük aralıksız düşüş 5 kes yaşanmış ve son 1 hafta da bunlardan biri. Özellikle ikinci tur parasal genişlemenin sonuna gelinirken, başta ABD ekonomisi olmak üzere birçok ekonominin hâlâ krizin etkilerini üzerinden atamadığı görülüyor. En sonunda FED başkanı Bernanke de ekonomik büyümenin hız kaybettiğini söyleyince piyasaları karalar bağladı.
 
Dünyanın en büyük tahvil fonu olan Pimco'nun CEO'su Bill Gross daha önce 10 yıllık ABD tahvillerini % 3.5 seviyesinden itibaren satmaya başladıklarını, çünkü yakın bir zamanda ABD'de ciddi bir enflasyon şoku yaşanacağını söylemişti. Şimdi de uygulanan politikalar sonucunda ABD dolarının rezerv para olma özelliğini kaybetme riskinin olduğunu belirten Gross, "ABD doları satın yen alın" diyor. Gerçi tahvil konusunda şu an için yanılmış gözüken Pimco'nun uyarılarını bence yine de ciddiye almak lazım.
 
Diğer taraftan, gelişmekte olan ülkelerde ciddi pozisyon alan ve servetinin büyük bir kısmını buradan yapan Templeton Fonu  CEO'su Mobious'un uyarıları da oldukça ciddi. O da gelişmekte olan ülkelerde kriz beklediğini söyledi. 2008 krizinden sonra uzun süre gelişmekte olan ülkelere yatırım öneren Mobious, şimdi kriz bekliyorum diyor.
 
Dünyanın en büyük döviz fonlarından FX Concepts Yönetim Kurulu Başkanı John Taylor da kötümserler kervanına katıldı.  Hisse senetleri, euro, gelişmekte olan ülke kurları gibi riskli varlıklarda artık rallinin sonuna gelindiği ve ciddi bir geri çekilme riskinin olduğunu belirten Taylor, piyasalara temkinli olmayı öneriyor.
 
Bu listeyi daha fazla uzatabiliriz. Ancak bence listenin uzunluğundan daha önemlisi bu kadar farklı piyasalarda işlem yapan uzman kişilerin aynı anda bir risk uyarısında bulunması. Anlaşılan 2.tur parasal genişleme bitiyor ama piyasalar bundan hiç memnun değil.