Advertisement

Bugün Yunanistan için oldukça kritik bir gün. Yunanistan kendi kaderini kendi
çizemediği için Almanya ve Fransa'nın bugün yapacağı toplantıyı bekliyor. Bilindiği üzere Merkel, ekstra parayı vermek için, yatırımcıların da elini taşın altına soktuğu ve gönüllü bir borç yapılandırılması ile sonuçlanabilecek bir planı savunuyor.

Diğer yandan Fransa ise Avrupa Merkez Bankası  ile aynı safta yer alıyor ve piyasaların hoşuna gitmeyecek bir kararın içinde olmayacağını söylüyor.

Yunanistan'ın 110 milyar euroluk kurtarma paketinin üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bugün bu noktaya gelmiş olması, aslında Avrupa'daki krizin tahminlerden çok daha kötü olduğunu söylüyor. Yunan ekonomisi Temmuz ayında alacağı 12 milyar euro değerindeki yardım paketini alamayacak olursa, resmi olarak temerrüt durumuna düşecek.

Almanya ve Fransa arasındaki bilek güreşinin ardında ise aslında Merkel'in azalan siyasi desteğini tekrar kazanmak için  ayak diremesi, diğer yanda da Sarkozy'nin temerüt durumunda zor durumda kalacak olan Fransız bankalarının vebalini almak
istememesi yatıyor. Yani kimsenin Yunanistan yada Avrupa'nın gelecek  kaygıları ile bu tartışmaları girdiğini görmüyoruz.

Gelelim bu siyasi çekişmenin piyasalara etkisine. Eğer bu hafta sonu Yunan
hükümeti güven oyu alamaz ve Pazartesi günü bu şekilde başlarsa, o zaman
Roubini'nin bahsettiği 'Kusursuz Fırtına' başlayabilir. Yani zaten toparlanamayan ekonomilerin, bir de yeni bir 'Lehman Krizi' ile karşılaşması ve topyekün dünya piyasalarında sert satışların baş göstermesi durumu oluşabilir.

Bu süreçte cari açığı fazla olan, borç oranı yüksek olan yada ekonomik olarak büyüyemeyen bütün ülkelerin  tahvil, kur ve hisse senedi piyasalarında ciddi kayıplar olacaktır. Piyasa düzeninin bozulduğunu gören yatırımcı, kırmızı görmüş boğa misali güvenli limanlara (altın, ABD tahvili, İsvicre Frangı, Japon Yeni gibi) hücum ederken, gelişmekte olan ülke hisse senetleri, kurları  ve emtia fiyatlarında sert satışlar görebiliriz.

Yunanistan'ın güvenoyu aldığı, Almanya ve  Fransa'nın yeni yardım paketinde anlaştığı iyimser senaryoda ise, piyasalarda önümüzdeki hafta bir toparlanma beklenebilir. Özellikle çok satış görmüş hisse senetlerinde ve emtia fiyatlarında sert bir toparlanma  olası senaryolar.

Ancak bu süreç çok uzun sürecek mi; orası tartışılır. Bence sadece bir miktar daha 'zaman' satın almış olacağız, fazlası değil.

Bu grafik Bloomberg Terminal'in bir hizmetidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.