Advertisement

Dün gece Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Ankara'da 2 saate yakın keyifli bir röportaj yaptık. Bundan sonra her Çarşamba akşamı Bloomberght'de 'EkoForum' adı ile izleyeceğiniz bu sohbetlerimizin ilkine de böylece Sayın Ali Babacan ile başlamış olduk.

Program boyunca Sayın Babacan birçok konuya net ve samimi cevaplar verirken piyasalar açısından da önümüzdeki döneme ışık tutabilecek mesajlar verdi.

Gerek canlı yayın sırasında, gerekse aralarda yaptığımız sohbetlerde benim gözlemlediğim ilk konu Türk ekonomi yönetiminde son 1.5 aydır yaşanan algı farklılıkları oldu. Başbakan Yardımcısı Babacan, özellikle Temmuz başı itibari ile Merkez Bankasından, Hazinesine kadar bütün ekonomi birimlerinin çok yakından dünya piyasalarındaki gelişmeleri biraz daha kaygı ile takip ettiğini belirtti. Merkez Bankası'nın 1 ay önce yaptığı olağanüstü toplantı ve Ali Babacan'ın ifadesiyle  'TCMB'nin çark edercesine' yaptığı politika değişikliği de bu algı değişikliğinin bir göstergesi.

Temmuz ayına kadar öncelikli sorunu cari açık olan Türkiye ekonomisinin resmi ağızlar tarafından ifade edildiği üzere bundan sonra ilk önceliği büyüme konusudur.

Ali Babacan enflasyon konusunda bir yükseliş olmasına karşın 2012 enflasyonu konusunda % 5 'lik hedefin tutacağını belirtti. Türkiye'nin bir enflasyon sorunu olmadığının altını çizen Babacan, cari açık konusunda da çok kaygılı görünmüyordu. 2011 cari açık rakamının %9'lar seviyesinde olacağını öngeren Ali Babacan, 2012'de bu rakamda kademeli bir düşüş öngörüyor.

Bu açıklamalardan benim anladığım; hükümet bütün radarlarını yurt dışına çevirmiş, IMF, Dünya Bankası ve diğer global finans oyuncuları ile istişare ederken durumu anlamaya çalışıyor. Bütün enerjisini büyüme konusuna ayıran ekonomi kurmayları 2012 için oldukça temkinli.

Ekonomiyi ciddi bir soğumaya karşı korumak adına eldeki her türlü imkanı kullanmayı düşünen Sayın Babacan, zorunlu karşılıkların azaltılmasından politika faizinin düşürülmesine kadar her türlü parasal teşviğe sıcak bakıyor. Babacan'ın tek olmazsa olmazı kamu disiplini. 'Hem parasal hem de mali genişleme aynı anda olmaz' diyen Başbakan Yardımcısı, kamı harcamalarının artmasına karşı.

Sayın Babacan 'Bütün bu önlemler dahilinde dahi 2012'de büyümenin % 5'ler seviyesinin altında kalması sürpriz olmaz' diyerek durumun ciddiyetini de bir kez daha belirtti.