Eylül ayı gelişmekte olan ülkelerin kabusu oldu
Öyle bir ay geride kaldı ki, birçok yatırımcının hatırlamak bile istemediği dönemlerden biri olarak tarihe geçebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde (EM) kur tarafından hisseye, tahvilden diğer varlık fiyatlarına tabiri caizie 'yıkım' yaşandı. Bu satış dalgasının en büyük sebebi; yatırımcıların işlerin daha kötüye gideceği endişesi ile 'risk off' tuşuna basması ve bütün piyasalardan aynı anda parasını çekmesinden ibaret.
Aşağıdaki tablo Eylül ayının EM için ne kadar sert geçtiğini anlatması açısından bence oldukça önemli.
FON Çeşidi 26-30 Eylül 19-23 Eylül Yıl Başından beri 2010'un aynı dönemi
Hisse Fonları - 8 Milyar $ -4.6 Milyar $ - 5 Milyar $ +6 Milyar $
EM - 2,6Milyar $ - 1,3 Milyar $ -26 Milyar $ +47 Milyar $
DM - 5,4Milyar $ - 3,2 Milyar $ +12 Milyar $ -41 Milyar $
Tahvil Fonları -4,3 Milyar $ -1,1 Milyar $ +59 Milyar $ +169 Milyar $
EM -3,1 Milyar $ -0,7 Milyar $ +9,9 Milyar $ +27,8 Milyar $
DM +7,5 Milyar $ -0,3 Milyar $ +49 Milyar $ +141 Milyar $
EM : Emerging Markets ( Gelişmekte olan ülkeler)
DM : Developed Markets ( Gelişmiş ülkeler)
Kaynak: EPFR Global
Tablo açık. Geçen yılın aynı döneminde 47 milyar dolar para girişi olan gelişmekte olan ülke hisselerinden bu yıl nette 26 milyar dolar para çıkmış. Bunun sadece 4 milyar doları da Eylül ayının son iki haftasında gerçekleşmiş.
Diğer taraftan yıl başından bu yana hisse senedi piyasasının aksine para girişi gözlemlenen gelişmekte olan ülke tahvillerinden Eylül ayı boyunca para çıkışı gözlemlenmiş. İki hafta boyunca 4 milyar dolara yakın para çıkışı olan tahvil piyasasındaki bu satışın etkileri Türk tahvil piyasasında da net bir şekilde hissedildi.
Son tespit de para nereye gitmiş noktasında. Eylül ayının ilk iki haftasında hemen hemen tüm piyasalardan para çıkışı yaşanırken, gelişmiş ülke tahvillerine aynı sürede 7 milyar dolar para girmiş durumda. Yani güvenli liman (safe heavens) ABD, Alman vs tahvilleri düşük getirilerine rağmen yatırımcının gözde piyasası olmuş.
Zor geçen Eylül ayının ardından yatırımcıları sanırım benzer bir Ekim ayı bekliyor. Genelde Ekim ayları risk iştahının yüksek olduğu aylardan değildir. Umarım bu sefer bu hakkı Eylül kullanmıştır da, piyasalar en azından bir miktar rahat nefes alır.