IMF ve OVP...
Orta Vadeli Program bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimsek tarafından açıklandı. Programın detaylarını Bloomberght.com da ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz. En temel hatları ile bakıldığında 2012'de büyüme beklentisi % 4; enflasyon beklentisi % 5,2 ve cari açık beklentisis ise % 8 olarak belirlenmiş durumda.
Bu makro büyüklüklerin dışında özellikle bütçede oldukça iddali hedefler var. Bütçe Açığının GSYH'a oranı 2012'de 1,5 seviyesinde olması bekleniyor. Avrupa'da % 5-15 arasında değişen bütçe açığı/ GSMH oranının Türkiye'de Maastrich kriterlerinin de ötesinde bir performans göstermesi bekleniyor. Diğer yandan yine çok popüler konulardan biri olan Kamu Borcu / GSYH oranı da 2012 için % 37 olarak belirlenmiş durumda. Borçluluk oranlarının İtalya, İspanya gibi ülkelerde % 100 'ler seviyesinde olduğu düşünülürse; bu da ayrı bir başarı öyküsü.
IMF ne demişti?
Bütçe rakamları ile tabiri caiz ise ' büyük sükse' yapan OVP büyüme ve cari açık beklentileri ile aslında ne kadar gerçekçi olduğunu da ispatlamış oldu. 1 ay kadar önce EkoForum programında Sayın Ali Babacan "2012 'de % 3'ün üzerinde bir büyüme başarı olur" demişti. OVP hedeflerinde baktığımızda % 4'lük bir büyüme hedefi biraz iyimser yakalanması çok zor olmayan bir hedef gibi duruyor.
Burada enterasan olan aslında 1 ay önce Türkiye'nin cari açık ve büyüme konusunda 2011 ve 2012 beklentilerini açıklayan IMF'ye verilen tepkilerdi. Hatırlarsanız, IMF 2011 için büyüme için % 6,6 ve cari açık için % 10,7; 2012 'de de büyüme için %3 ve cari açıkta % 7,4 olan beklentilerini yayınlamıştı.
O zaman hem piyasa da hem de hükümetin bazı kesimlerinde IMF'ye sert tepki verilmişti. En çok sorulan soru da; "nasıl olur da 2011 'de %7'ye yakın büyüyen bir ekonomi, bir yıl içinde % 3 büyüme rakamına düşer, ancak cari açık sadece % 10'dan % 7.5'a geriler?" denilmişti.
OVP verilerine baktığımızda IMF ile oldukça benzer rakamlar görüyoruz. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıl % 4 büyümesi ve cari açığın da % 8 seviyesinde kalması bekleniyor. Kime göre? Hükümete göre. Demek ki; IMF hesaplarında bir yanlışlık yokmuş.
Şimdi akla gelen diğer soru; eğer IMF ile hükümetin beklentileri cari açık ve büyüme de benzerlik göstermeye başladıysa; enflasyonda da aynı şey olur mu? Bu önemli; çünkü IMF 2012'de %7 enflasyon beklerken, OVP'de % 5,2 'lik beklenti var.