Bloomberght

IMF ve OVP...

Giriş: 13 Ekim 2011, Perşembe 11:28
Güncelleme: 13 Ekim 2011, Perşembe 12:00

Orta Vadeli Program bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimsek tarafından açıklandı. Programın detaylarını Bloomberght.com da ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz. En temel hatları ile bakıldığında 2012'de büyüme beklentisi % 4; enflasyon beklentisi % 5,2 ve cari açık beklentisis ise % 8 olarak belirlenmiş durumda.

Bu makro büyüklüklerin dışında özellikle bütçede oldukça iddali hedefler var. Bütçe Açığının GSYH'a oranı 2012'de 1,5 seviyesinde olması bekleniyor. Avrupa'da % 5-15 arasında değişen bütçe açığı/ GSMH oranının Türkiye'de Maastrich kriterlerinin de ötesinde bir performans göstermesi bekleniyor. Diğer yandan yine çok popüler konulardan biri olan Kamu Borcu / GSYH oranı da 2012 için % 37 olarak belirlenmiş durumda. Borçluluk oranlarının İtalya, İspanya gibi ülkelerde % 100 'ler seviyesinde olduğu düşünülürse; bu da ayrı bir başarı öyküsü.

IMF ne demişti?

Bütçe rakamları ile tabiri caiz ise ' büyük sükse' yapan OVP büyüme ve cari açık beklentileri ile aslında ne kadar gerçekçi olduğunu da ispatlamış oldu. 1 ay kadar önce EkoForum programında Sayın Ali Babacan "2012 'de % 3'ün üzerinde bir büyüme başarı olur" demişti. OVP hedeflerinde baktığımızda % 4'lük bir büyüme hedefi biraz iyimser yakalanması çok zor olmayan bir hedef gibi duruyor.

Burada enterasan olan aslında 1 ay önce Türkiye'nin cari açık ve büyüme konusunda 2011 ve 2012 beklentilerini açıklayan IMF'ye verilen tepkilerdi. Hatırlarsanız, IMF 2011 için büyüme için % 6,6 ve cari açık için % 10,7; 2012 'de de büyüme için %3 ve cari açıkta % 7,4 olan beklentilerini yayınlamıştı.

O zaman hem piyasa da hem de hükümetin bazı kesimlerinde IMF'ye sert tepki verilmişti. En çok sorulan soru da; "nasıl olur da 2011 'de %7'ye yakın büyüyen bir ekonomi, bir yıl içinde % 3 büyüme rakamına düşer, ancak cari açık sadece % 10'dan % 7.5'a geriler?" denilmişti.

OVP verilerine baktığımızda IMF ile oldukça benzer rakamlar görüyoruz. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıl % 4 büyümesi ve cari açığın da % 8 seviyesinde kalması bekleniyor. Kime göre? Hükümete göre. Demek ki; IMF hesaplarında bir yanlışlık yokmuş.

Şimdi akla gelen diğer soru; eğer IMF ile hükümetin beklentileri cari açık ve büyüme de benzerlik göstermeye başladıysa; enflasyonda da aynı şey olur mu? Bu önemli; çünkü IMF 2012'de %7 enflasyon beklerken, OVP'de % 5,2 'lik beklenti var.