Mavi Kuş hangi dala konacak?
Bu yazımızın konusu, sosyal medya dünyasının ‘asi çocuğu’ Twitter. Yeni çatı şirketinin adıyla Block.
Twitter neden GAFAM kulübünün üyesi değil? Bu sorunun en doğru yanıtı nedir? Açıkçası benim birkaç yanıtım var ancak hangisini ilk sıraya koyacağıma henüz karar veremedim.
GAFAM üyelerinden farklı bir profili olduğu kuşkusuz; gösterişsiz, sakin ve daha çok para kazanmak dışında ‘yeni bir dünyaya’ kafa yoran bir profili var. Hatta biraz da “aktivist” desek fazla mı abartmış olurum?
Twitter, 2021 yılına hızlı bir giriş yaptı, yılı da büyük bir sürprizle kapatıyor. Şirketin kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey, koltuğu ‘kafa dengi’ iş arkadaşı şirketin CTO’su Parag Agrawal’a bıraktı. Bu değişim, şirketin bugüne kadar üzerinde çalıştığı “merkeziyetsiz yapıya” daha fazla odaklanacağını gösteriyor. En azından beklenti bu yönde.
Yeni satın almaları Twitter’ı nasıl etkileyecek?
2021 Temmuz ayında Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk gibi isimlerin ve Apple, Uber gibi şirketlerin Twitter hesaplarının hacklenmesi ve 50 bin hesaptan yaklaşık 8 milyon dolar toplanmasıyla ortaya çıkan güvenlik açığı, hisselere ağır bir darbe indirdi.
Yine geçen yılın en önemli FinTech vakalarından birinde başrolde Twitter kurucusu Jack Dorsey vardı. Dorsey, Square şirketi üzerinden Avustralyalı “şimdi al sonra öde” şirketi Afterpay’i 29 milyar dolara satın aldı. Afterpay, dünya çapındaki 16,2 milyon müşterisi ve 27 milyon işlemle bu yeni alışveriş sisteminin öncüsü. Gelirini peşin ödeme yaparak kalkındırdığı satıcılardan ve geç ödeme yapan alıcılara kestiği cezalardan elde ediyor. Henüz kâr edip, temettü dağıtmasa da ufukta gözüken e-ticaret potansiyeli, milyarlarca dolarlık değer kazanmasını sağladı.
2009 yılında kurulan Square ise 137 milyar dolar değeriyle anında ödeme sağlayan bir Fintech şirketi. Square’in banka hesabına gerek duymadan para aktarımı sağlayan 70 milyon kullanıcılı Cash App’in de sahibi olduğunu hatırlatmakta yarar var. Bu ikili ile olası bir iş birliği klasik ödeme sistemlerine karşı “şimdi al sonra öde” sisteminin önemli bir mevzi kazanmasının ötesinde, para aktarmadan, anında ödemeye ve alışverişe devasa bir entegrasyonun habercisi.
Yeni CEO’dan beklenti çok büyük
Daha önemlisi Twitter’ın para alışverişini giderek içselleştirmesi, uygulama içi satın alma seçeneğini, kripto para kullanımını hatta NFT alışverişini sistemine dahil etmesi. Twitter’ın kurucusu Dorsey’in giriştiği satın almalarla birlikte düşünülürse bu bireysel aboneliklerden çok daha büyük bir pasta anlamına geliyor.
Twitter, 2022 yılında hangi yeniliklere imza atacak, birlikte göreceğiz. Ancak görünen o ki Dorsey’in yeni ilgi alanı blockchain. Şu anda bu ilgisi “Bitcoin, doların yerine alacak” açıklamasıyla kripto para alanına yoğunlaşmış görünse de hedef merkeziyetsiz bir sosyal medya platformuna dönüşmek. Nitekim yeni CEO Parag’ın da en büyük ilgi alanının bu olduğu biliniyor. Parag’ın teknoloji kökenli bir isim olması ayrıca son dönemlerde kullanıma sunulan yeni birçok özelliğin arkasında imzası olmasının Twitter açısından bir şans olduğunu söylemeliyim.
Yakın zamanda çok yeni ürünlerle karşılaşabiliriz. Çünkü yeni CEO, Twitter'ın makine öğrenmesi ve yapay zekâ kapasitesini geliştiren isim ayrıca Dorsey’in Twitter'ın geleceğinin merkeziyetsizlik kavramı ve blok zinciri gibi teknolojiler üzerine kurulu olacağını hayalini de paylaşıyor.
Dolayısıyla yeni Twitter, blockchain’in en büyük destekçisi olacak gibi…
Square yeni adıyla Block, aslında Twitter’ın tam da ihtiyacı olan yeni bir alan yaratacak. Bunu Dorsey’in açıklamalarından da görmek mümkün: “Block yeni bir isim, ancak ekonomik güçlendirme amacımız aynı. Nasıl büyüdüğümüz veya değiştiğimiz önemli değil, ekonomiye erişimi artırmaya yardımcı olacak araçlar oluşturmaya devam edeceğiz” diyor.
Biraz geride kalmış gibi görünse de aslında Twitter, son yıllarda yaptığı FinTech yatırımlarıyla daha niş bir alana odaklanmış durumda. Gelecek vaat eden her FinTech’e yatırım yapmak yerine belirlediği stratejiye uygun olarak adımlarını atıyor.
Kulübün yeni ve güçlü üyesi Twitter olmuş bile… GAFAM + T…
*GAFAM = Google + Apple + Facebook + Amazon + Microsoft