Uzun zamandır kulislerde konuşuluyordu…

Ne zaman Kabinede değişiklik gündeme gelse Bekir Pakdemirli’nin ismi, görevden alınacak bakanlar arasında hep ilk sıralarda yer aldı.

Neredeyse göreve geldikten 1 yıl sonra başlayan bu kulis/dedikodulara rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı koltuğunda 3 buçuk yılı aşkın süre oturan Bekir Pakdemirli, 4 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile koltuğunu Vahit Kirişçi’ye bıraktı.

Peki Vahit Kirişçi kimdir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmi internet sitesinde yer alan milletvekillerinin profil bilgilerinin paylaşıldığı sayfada özetlenen Vahit Kirişçi ile ilgili özgeçmiş bilgilerini kısaca paylaşalım.

4 Aralık 1960, Kahramanmaraş doğumlu olan Vahit Kirişçi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü mezunu.

Yüksek lisansını aynı fakültenin Fen Bilimleri Enstitüsünde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesinde tamamlayan Kirişçi, Tarım Bakanlığında 1983-1985 yıllarında ziraat mühendisi olarak da çalıştı.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinde öğretim üyesi olarak ders veren Kirişçi, 1995 yılında doçent, 2001'de profesör oldu.

16'sı yabancı dilde olmak üzere, toplam 55 makale, kitap, komisyon raporu ve bildiri türünde yayına imza atan Kirişçi, birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici olarak görev üstlendi.

Dolayısıyla daha önceki üç bakanda tartışma konusu olan “tarım konusunda uzmanlığı yok” argümanı Ziraat Yüksek Mühendisi olan Vahit Kirişçi ile son buldu, diyebiliriz.

Kirişci, 22'nci dönemde AK Parti'den Adana Milletvekili seçildi. Aynı dönemde Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyesi olarak, Başkanvekilliği görevini yürüten Kirişci, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu ve 23'üncü dönemde aynı göreve yeniden seçildi.

Vahit Kirişçi, son dönemde GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği de yapmıştı.

TARIM ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR

Tarım ve gıda sektörü oldukça zor bir süreçten geçiyor.

Bu zorluk sadece Türkiye’ye özgü değil ama Türkiye gibi ithalata bağımlı ve kur baskısı altındaki ülkeler süreçten çok daha ağır şeklide etkileniyor.

Pandemi koşullarının değiştirdiği dengeler, tedarik zincirindeki kırılmalar ve olumsuz iklim şartlarının arz-talep-fiyat dengesini bozduğu bir dönemde artık jeopolitik riskler de başrolde...

Tarımda uzun yıllardır çözüm bekleyen kronik sorunlar da bu süreci çok daha kırılgan hale getiriyor.

İşte böyle bir dönemde Tarım ve Orman Bakanı olan Vahit Kirişçi’yi oldukça zorlu bir dönem bekliyor.

Hem bitkisel üretim hem de hayvancılık tarafında riskler ciddi şekilde artmış ve krize dönüşme noktasında.

Eğer proaktif bir politika ile hızlı kararlar alarak duruma müdahale edilmezse bugünkü gıda enflasyonu seviyelerini arar noktaya gelebiliriz.

Mevcut konjonktürde üretici ve tüketici kesiminde memnuniyetsizlik hâkim.

Her bakan değişiminde olduğu gibi Vahit Kirişçi’nin de yine sektör paydaşlarıyla buluşma, tanışma, çalışma ekibinden sunum alma gibi bir geçiş sürecine ihtiyacı olacaktır.

Benzer deneyim, özellikle sektörün içinden gelmedikleri yönünde eleştiri alan Faruk Çelik, Ahmet Eşref Fakıbaba ve Bekir Pakdemirli’nin bakanlığı döneminde yaşanmıştı.

Ama bu sürecin Vahit Kirişçi de daha kısa olacağını düşünüyoruz. Zaten sektörün sıfırdan kendini anlatma ve durum tespiti yapacak zamanı pek yok.

Zaten yıllardır sorunlar tespit ediliyor ve çözüm önerileri ortaya konuyor.

Eksik olan tek şey ortak akıl çerçevesinde aksiyon almak…

Özetle, tarım sektörü acil şekilde girdi maliyetlerinden desteklemelere, planlamadan pazarlamaya kadar zincirin tüm halkalarında yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye bu zorlu görevinde başarılar diliyoruz.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com

Advertisement