Suriye’de barış olursa küresel ekonomik büyüme artar mı, azalır mı?
Sonucu ne olursa olsun masum insanların ölümüne neden olan bu kirli savaşın bir anca sona ermesi ermesi lazım. Komşusu savaşta olan bir ülkenin hızlı büyümesi mümkün değil. Peki bu soru nereden çıktı?
Cumartesi günü MarketWatch’ta “2016’da Piyasaları Sallayacak 5 Siyah Kuğu” (5 black swans that could rock markets in 2016, Matthew Lynn) başlıklı bir yazı okudum. Kuğulardan birisi Suriye iç savaşının bitmesiydi (Peace in Syria). Mealen şöyle diyordu yazıda:
“Orta Doğu’nun kalbinde şiddetlenen iç savaşa rağmen petrol fiyatları bariz bir şekilde düştü. Savaş demek genelde daha yüksek fiyat demektir. Halen savaşın sonucuna dair olumlu bir ümit yok. Eğer Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kendi isteğiyle veya zor kullanarak sahneden giderse ne olur? Rusya, yerel ve Batı güçleri çok kısa bir sürede IŞİD’i yener. Düzen kurulur ve savaşın yerle bir ettiği Kuzey Irak’tan piyasaya daha fazla petrol akar. Şayet IŞİD daha sonra Libya’ya sürülürse, oradan da daha fazla petrol akmaya başlar. Sonuç? Petrolün varili bu sefer 10 dolara iner.”
Evet, Suriye “savaşının sona ermesi ve IŞİD’in yenilmesi petrol fiyatlarını daha da düşürerek piyasaları bozar diyor”, yazı.
Sizce de bu tespit, savaşın neden bu kadar uzun sürdüğünü açıklamıyor mu?