Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar tahvil getirilerinin tüm varlık sınıfları üzerinde ciddi etki yarattığı dalgalı bir haftayı geride bıraktı. Emtia rallisi ve Bitcoin'deki kayıplar da geçen hafta öne çıkan başlıklar oldu. Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık hamlesi gündemin ilk sıralarında yer aldı. Hamle piyasa uzmanlarını ikiye böldü. Kimi uzmanlar bunun daha önce yapılan ortodoks olmayan adımlara benzediğini ifade etti. Zorunlu karşılıklarla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen rezerv açıklamaları da piyasaların gündemindeydi.

İşte geçen haftanın öne çıkan 7 başlığı...

1- Tahvil getirileri piyasaları altüst etti

Küresel piyasaları altüst eden tahvil getirilerindeki yükseliş teması, hisse senedi piyasalarındaki baskısına haftanın son işlem gününde de devam etti. Türev piyasası işlemcileri sıradaki ilk Fed faiz artırımı için tahminlerini 2024 başından 2023 başına çektiler. ABD 10 yıllık tahvillerin getirisi Perşembe günü yüzde 1,6085 ile Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

2- Powell'dan enflasyon mesajları

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin toparlanma sürecinde önünde uzun bir yol olduğu görüşünü yinelerken, fiyatlarda yaşanan artışların enflasyonun ısrarlı bir şekilde yüksek kalmasına neden olmayacağını öngördü.

ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne hitap eden Powell, “Politikamız destekleyici çünkü işsizlik yüksek ve işgücü piyasası tam istihdamdan uzak. Bazı önlemlerle bazı varlık fiyatlarının yükseldiği doğru” diye konuştu.

Artan araba fiyatları örneğine işaret eden Powell, bu durumun çip kıtlığı ve teknoloji endüstrisindeki tedarik zinciri kısıtlamalarından kaynaklandığını belirtti.

3- Emtia rallisi

Küresel yatırımcıların petrolden mısıra çok sayıda emtiaya yönelik iştahında artış yaşanırken, emtia fiyatları son sekiz yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. 23 hammaddenin fiyat hareketlerini izleyen Bloomberg Emtia Spot Endeksi'nde Mart 2013’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

4- Bitcoin'de sert düşüş

2021'in Bitcoin rallisi, en kötü haftalık kayıplardan biriyle sona erdi. En büyük kripto para olan Bitcoin bu hafta neredeyse yüzde 21 değer kaybederek Mart ayından sonraki en büyük haftalık kaybına imza atmış oldu.

Bitcoin, Ether ve diğer kripto para birimlerini takip eden Bloomberg Galaxy Kripto Endeksi ise bu hafta yüzde 23 düşüş kaydetti. Bitcoin hafta başında 57 bin dolar civarında seyrederken 12 bin dolardan fazla düşüş yaşayarak 45 bin doların altına geriledi.

5- TCMB'den piyasayı bölen zorunlu karşılık hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, TL zorunlu karşılık oranlarının her vadede 200 baz puan artırıldığı belirtildi.

6- Erdoğan'dan rezerv açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde gündemde olan Döviz rezervleri ile ilgili olarak grup toplantısında yeni açıklamalarda bulundu. Erdoğan, rezervlerin kurdaki dalgalanmayı önlemek için kullanıldığını belirtti.

7- Elvan: Reform çalışmalarında sona geldik

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomik reform çalışmalarında sona gelindiğini, Mart'ın ikinci haftasında açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağını belirtti.