Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İlk çeyrekte büyüme beklentiyi aştı

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüme kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bir önceki çeyreğe göre ilk çeyrekte büyüme yüzde 1,7 oldu.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,3, yatırımlar ise ilk çeyrekte yüzde 11,4 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,3 artarken ithalatı yüzde 1,1 azaldı.

Enflasyonda tam kapanma etkisi

Mayıs ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,59 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Mayıs ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,89 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon da yüzde 16,99 oldu.

Mayıs'ta üretici fiyatlarındak yükseliş ivmesi ise devam etti. Mayıs'ta üretici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,33 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 3,92 oldu.

Üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makas Mayıs ayında 21,74 puanla rekor seviyeye yükseldi.

Yabancılardan enflasyon değerlendirmesi

Yabancı kurumlar Mayıs ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla beraber değerlendirme raporlarını yayımladılar.

Morgan Stanley, politika faizi ve enflasyon düşünüldüğünde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz indirimi için alanı olduğunu söylerken JP Morgan, Mayıs ayında beklenenden düşük gelen enflasyon verisi sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan politika değişikliği beklemediklerini söyledi.

Barclays, enflasyonun beklentilerin altında kalmasına rağmen yıl sonu tahminini yüzde 13,5 seviyesinden yüzde 13,8 seviyesine yükseltirken Citigroup, beklenenden düşük gelen enflasyonun faiz görünümünü değiştirmediğini belirtti.

Türk Lirası dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü

Türk Lirası dolar karşısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz açıklamalarının ardından tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

Dolar/TL kuru Erdoğan'ın faiz ile ilgili açıklamaları sonrasında salı günü sığ piyasada 8,80 seviyesinin üzerini test etti. Kur daha sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalar sonrasında 8,60 seviyesine kadar geri çekildi.

Euro/TL kurunda ise açıklamaların ardından 10,75 seviyesinin üstü test edildi. Dolar ve euro kurundaki fiyatlamaların ardından sepet kur tarafında ise 9,76 ile rekor seviye kaydedildi.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında kaldı

ABD ekonomisinde tarım dışı istihdam artışı Mayıs ayında 559 bin oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Mayıs ayında ülkede tarım dışı istihdam artışının 675 bin olması yönündeydi. Bir önceki ay tarım dışı istihdam artışı 266 binden 278 bine revize edildi.

Verilere göre ülkede saatlik kazançlar Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0,5 artış kaydetti. Nisan ayında bu veri yüzde 0,7 olmuştu. Yıllık bazda bakıldığında Mayıs'ta ortalama saatlik kazançlarda artış yüzde 2 oldu. Önceki ay yıllık artış yüzde 0,3 olarak kaydedilmişti.

TCMB'den yatırımcılara: Erken gevşeme beklentisi kalkmalı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda erken gevşeme beklentisinin uygun olmadığı yönündeki mesajlar öne çıktı.

Yatırımcılarla video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Başkan Yardımcıları Uğur Namık Küçük, Semih Tümen ve Mustafa Duman da katıldı.

Toplantıda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, para politikasında erken gevşemeye yönelik oluşan beklentinin ortadan kalkması gerektiğine vurgu yaptı.

Karadeniz'de yeni gaz keşfi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğalgaz İşletme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde yaptığı açıklamada, "Fatih Sondaj Gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki Amasra -1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı." Dedi