Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Citigroup, yayımladığı bir araştırma notunda, Türkiye’de beklenenden düşük gelen enflasyonun faiz görünümünü değiştirmediğini, dezenflasyon sürecinin zorlu geçeceğini ve enflasyon görünümüne karşı temkinli olmak gerektiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yüzde 12,2’lik yıl sonu enflasyon tahminini iyimser bulan Citigroup, düşük sermaye girişi, artan risk primi ve fiyat baskısından dolayı faizlerin kısa vadede bu seviyede kalmasını beklediklerini belirtti.

Türkiye’deki enflasyon dinamiklerindeki zayıflamanın döngüsel değil kalıcı olduğunu belirten banka, enflasyon trendinin önceden yüzde 8 civarında olduğunu fakat şu an yüzde 13 civarında olduğunu tahmin ettiklerini vurguladı.

Son çalışmalarına göre Türk lirasındaki kur geçişkenliğinin de arttığını vurgulayan Citigroup, Türk Lirası'ndaki değer kaybı ile beraber dezenflasyon sürecinin daha zor bir durum alacağını söyledi.

Mayıs-Aralık dönemindeki güçlü baz etkisine rağmen enflasyonun Kasım 2021’e kadar yüzde 16 üzerinde kalmasını bekleyen kurum, Aralık ayında enflasyonun yüzde 14,5’e gerileyebileceğini tahmin etti.