AB Komisyonu Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti
-
AB Komisyonu, Türkiye için 2017 büyüme beklentisini %3'e yükseltti
AB Komisyonu, Türkiye için 2017 büyüme beklentisini yüzde 2,8'den yüzde 3,0'e çıkardı.
AB Komisyonu, 2017 Bahar Ekonomik Tahminler Raporu'nu yayımladı. Komisyon yayımladığı raporda 2016'da ekonomik ivmede zayıflamanın belirsizliklerin geride kalmasıyla kademeli oalrak tersine dönebileceğini bildirdi. Türkiye’de siyasi ve politik belirsizliklerin düşmesinin, güveni artıracağı, yatırımların ve hanehalkı tüketiminin yükseleceği bildirildi.
Raporda ayrıca enflasyonun büyük oranda TL'deki değer kaybı, artan enerji fiyatları ve geçici faktörlere bağlı olarak yılın ilk çeyreğinde çift hanelere çıktığı hatırlatılırken bu gelişmelerin enflasyonu yüksek tutmaya devam edeceği ancak geçici etkenlerin yıl sonunda azalmasının beklendiği ifade edildi.
Komisyon, Türkiye için 2017 yılı TÜFE beklentisini de yüzde 8,0'den yüzde 11.1'e yükseltti.
Komisyon bu yıl için cari denge/GSYH beklentisini - %4.3'ten - %4.4'e çekti. 2018 için büyüme beklentisi %3.2'den %3.3'e, TÜFE beklentisi %7.6'dan %8.6'ya yükseltildi.
Bu arada Euro Bölgesi 2017 büyüme tahmini de %1.6'dan %1.7'ye çıkartıldı.