Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, hisse senetlerindeki yükselişe karşın, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasında yoğunlaşan gerilimin etkisi ile yukarı yönde hareket etti.

Geleneksel güvenli liman altın, Trump yönetiminin Hong Kong'un artık Çin'den siyasi olarak bağımsız olmadığını açıklaması ile gerilimin daha da artmasından destek buldu. ABD'nin bu açıklaması, Çin'e yönelik yaptırımları tetikleyebilir ve eski İngiliz kolonisi Hong Kong'un ABD ile arasındaki özel ticaret statüsü üzerinde de önemli etkileri olabilir. ABD Temsilciler Meclisi Çarşamba günü ayrıca Çin'e Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri dolayısıyla yaptırım içeren teklifi kabul etti.

Öte yandan, küresel hisse senetleri bu hafta, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından ekonomilerin toparlanmaya başlamış olabileceğine ilişkin iyimserlikle yükseldi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD ekonomisinin halihazırda dip seviyeyi görmüş olabileceğini kaydetti.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,719.95 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:10'da 1,719.45 dolara geldi. Fiyatlar bu haftanın ilk üç işlem gününde yüzde 1.5 düştü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 yükselirken, platin yüzde 0.2 ve paladyum yüzde 1.6 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Piyasanın ABD ve Çin arasında Hong Kong dolayısıyla artan gerginlik dahil jeopolitik gerilimleri halen temkinli bir gözle izlemesi ile birlikte, altına yönelik güvenli liman ilgisi sürüyor," dedi ve "Fiyatların, Hong Kong için yeni güvenlik yasasına ve olası ABD müdahalelerine ilişkin gelişmelerle birlikte, bir kez daha hafifçe yükseldiği görülebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Standard Chartered'a göre, altın, negatif faizlerin altın tutmanın fırsat maliyetini düşürmesinden dolayı, muhtemelen ons başına 1,920 dolar seviyesinin ötesini test edecek. Banka ayrıca, yatırımcıların halen ellerinde düşük miktarda altın olduğunu ve negatif faizin, küçük yatırımcılardan resmi sektöre, altına yönelik ilgiyi artırabileceğini kaydetti.

*Fed'in Perşembe günü açıklanan Bej Kitap'ına göre, koronavirüs ABD ekonomisine son haftalarda, "keskin" istihdam kayıpları ve işletmelerin kapanması ile birlikte ciddi hasar verdi.

*Avrupa Komisyonu, tarihin en büyük resesyonu ile müadele etmek ve İtalya'nın blokta kalmasını sağlayabilmek için daha önce görülmemiş büyüklükte bir teşvik planı hazırladı.

*ABD'de Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak ve Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü sanal bir tartışma etkinliğine katılacak.