Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki kritik ticaret görüşmelerinin ikinci gününde, ABD'nin Cuma günü Çin'den gelen 200 milyar dolarlık ürüne ek gümrük vergisi getirmesi ile birlikte son üç haftada ikinci haftalık kazancına yöneldi.

Çin, ABD'nin bu adımından kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, misillemede bulunmak durumunda kalacağını kaydetti, ancak bunu nasıl gerçekleştireceğinin ayrıntılarını vermeyerek, her iki tarafın da gayreti ile, işbirliği ve müzakereler yoluyla ABD ile sorunların çözüleceğini umduğunu ifade etti. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD'nin bu adımı, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in üst düzey ticaret müzakere heyeti ve ABD'li mevkidaşlarının Washington'da Perşembe günü gerçekleştirdikleri görüşmelerde fazla bir ilerleme sağlanmaması ve havanın da olumsuz olmasının ardından geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, bu hafta anlaşmaya varmanın halen mümkün olduğunu söyledi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'den "güzel bir mektup" aldığını ve iki liderin muhtemelen telefon görüşmesi yapacağını kaydetti.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 12:25'te ons başına 1,286.11 dolara çıktı ve bu hafta yüzde 0.6 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bugün yüzde 0.1 ve bu hafta yüzde 0.2 yükseldi.

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "altında beklentimiz ılımlı bir şekilde yukarı," dedi ve "Trump'ın Xi'den bir mektup aldığını söylemesine karşın, ABD-Çin ticaret gelişmelerinden dolayı belirsizlik halen sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bugün yüzde 0.2 arttı ve bu hafta yüzde 1 geriledi. Palladyum bugün yüzde 1.1 arttı ve bu hafta yüzde 4.2 düştü. Platin bugün yüzde 1.1 yükselirken bu hafta tüzde 1.6 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Yeni tarifeler Cuma günü Washington saati ile geceyarısı 12:01'de devreye girecek ve bunun sonucu, Çin'den, hazır gıdadan Noel ağacı ışıkları ve bebek sandalyesine, 5,700 farklı ürün kategorisindeki ithalata uygulanan vergi yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarılacak.

*Çin Başbakan Yardımcısı Liu He Çin devlet medyasına yaptığı açıklamada, Washington'a "büyük bir samimiyetle" gittiğini söyledi ve ABD'nin Cuma günü tarifeleri artırma yönündeki adımının bir çözüm olmadığı ve hem Çin hem de ABD için acı verici bir gelişme olacağı uyarısında bulundu.

*Asya hisse senetleri, ticaret görüşmelerinde fazla bir ilerleme hatta hiç ilerleme sağlanamaması ve ABD'nin Çin ürünlerine gümrük vergisini artırma planını uygulamaya koyması ile birlikte kazançlarını geri verdi ve ABD endeks vadeli kontratları geriledi.

*Bloomberg'in haftalık anketine katılan altın traderları ve analistlerin çoğunluğu fiyatların görünümü konusunda nötrdü. Katılımcılar, ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin daha fazla detay bekliyor.