Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Salı günü yaptığı açıklamada Çin ile ticaret anlaşmasının ilk fazı konusundaki görüşmelerin tamamlanmaya yakın olduğunu kaydetmesinin ardından sakin seyretti.

Trump, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki ülkenin "çok önemli anlaşmanın son safhalarında" olduğunu açıkladı. Trump, geçen ay yaptığı açıklamada, Çin'in ABD'den daha fazla tarım ürünü satın alması, ABD fikri mülkiyetinin korunmasına ilişkin yeni taahhütler ve finans sektörünü yabancılara daha fazla açma gibi maddeleri içeren tatmin edici ancak sınırlı bir taslağa ulaştığını söylemişti.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yüzde 0.1 düştükten sonra ons başına 1,459.55 dolara geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 17.0413 dolara inerken, platin iki günlük yükselişin ardından yüzde 0.5 düştü ve palladyum yüzde 0.3 geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi üst üste yedinci günde de yükselerek MArt ayından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Altın, küresel risk iştahının ABD-Çin ticaret cephesinden gelen olumlu haberler ile güçlü kalması ile birlikte kayda değer güçlüklerle karşı karşıya karşıya kalmaya devam ediyor" dedi.

UOB Kay Hian Pte. analistleri ise, "Altın fiyatları gevşek küresel para politikalarından, ticaret gerilimlerinden, jeopolitik ve ekonomik risklerden ve finans piyasalarındaki volatiliteden faydalanmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Salı günü üst üste altıncı günde de artarak 12 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

*Fed Guvernörü Lael Brainard, ABD ekonomisinin kısa vadeli görünümü için olumlu bir tablo çizerken, düşük faiz ve durgun enflasyon döneminde para politikasının yönetiminde uzun vadeli değişikliklere gidilmesini savundu.

*Çin'de sanayi şirketlerinin karları, üretici fiyatlarının düşmeye devam etmesi ve iç talebin zayıflaması ile birlikte, üst üste üçüncü ayda da düştü ve en az 2011'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı, Bloomberg'in hesaplamalarına göre Ekim ayında 12,296 kilogram oldu.

*Çin'in toplam parasal olmayan altın ithalatı Ekim ayında  verilerin toplanmaya başlandığı Ocak 2017'den bu yana en düşük seviyesine indi.

*ABD'de Çarşamba günü tüketici harcamaları, GSYH, işsizlik başvuruları ve dayanıklı tüketim malları verileri açıklanacak.