Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, kornavirüs salgının küresel büyümeye zarar vereceği endişeleri ve buna ek olarak Fed'in yıl sonu gelmeden para politikasını gevşeteceği spekülasyonuna bağlı olarak yedi yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. Paladyum oldukça güçlü bir rallinin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınında işlem görüyor.

Altın, ABD hisse senetlerinin traderların dikkatlerini hastalığın etkilerine çevirmelerine rağmen tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyrettiği bir dönemde yükseliyor. Çin'de salgının merkezi konumundaki Hubei bölgesi, diğer bir revizyonun ardından önceye göre daha az sayıda ölüm olduğunu duyururken, ekonomik hasarın derinleştiğine ilişkin işaretler var. Buna ek olarak, İran'da virüsten dolayı iki kişinin hayatını kaybettiği ve Japonya'da karantinadaki yolcu gemisinde iki kişinin öldüğü bildirildi. Bu iki gelişme, salgının Çin dışında da yayılmakta olduğunu endişelerini artırdı.

Geleneksel güvenli liman niteliğindeki bir varlık olan altın bu yıl, Apple Inc.'den Burberry Group Plc'ye, bazı önemli şirketlerin virüsten dolayı tahminlerini aşağı çekmesi ile birlikte, salgının etkilerine ilişkin endişelerin artması sonucu yüzde 6'dan fazla yükseldi. Fed'in son toplantısının tutanakları gösterge faizin aylarca değiştirilmeyebileceğini işaret ederken, vadeli işlem traderları 2020 yılında en az bir faiz indirimini fiyatlıyor.

Sydney'de MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Altına yönelik destek koronavirüs ile ilişkili ekonomik belirsizlikten kaynaklanıyor; örneğin salgın daha ne kadar sürecek ve küresel ekonomik büyüme üzerindeki nihai etkisi ne olacak gibi" dedi.

Wendt, "Daha da önemlisi, altının diğer bazı para birimleri bazında da güçlü bir performans izlediğini ve 2019 ve 2020'de yeni rekor zirvelere ulaştığını gördük. Bu durum, sadece yatırımcı belirsizliğini değil, aynı zamanda koronavirüs sonrası dünyada faaliyeti desteklemek için daha düşük faziler dahil daha fazla teşviğe ihtiyaç duyulacağı olasılığını da yansıtıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın Çarşamba günü ons başına 1,612.98 dolar ile Mart 2013'ten bu yana en en yüksek seviyesini gördükten sonra Singapur saati ile 11:27'de 1,610.43 dolar civarında seyrediyordu. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları rekor seviyeye yükseldi ve üst üste altıncı haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi.

UBS Group AG'nin Küresel Servet Yönetimi birimine göre, fiyatlar önümüzdeki haftalarda 1,650 dolara çıkabilir. Şirket ayrıca altında uzun pozisyonda kaldığını kaydetti.

Kurum analistleri Wayne Gordon ve Giovanni Staunovo, 19 Şubat tarihli raporlarında, "ABD hisse senetlerindeki yüksek değerlemelerle birlikte, ilave olumsuzluklar diğer bir volatilite dalgasını, ülke tahvilllerindeki rallinin sürmesini ve daha yüksek altın fiyatlarını getirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Paladyum yüzde 0.5 yükselerek ons başına 2,731.09 dolara çıktı. Motorlu taşıtların çevre kirliliğini önleyen parçalarının üretiminde kullanılan bu metal Çarşamba günü, küresel piyasa açığının artmakta olduğuna ilişkin endişeler ve Çin hükümetinin ülkede otomobil talebine istikrar sağlayacağına ilişkin taahhüdü sonucu 2,849.61 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Diğer değerli metallerden, gümüş yatay seyrederken, platin değer kaybetti.