Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası’nın yükselen enflasyonun geçici olduğunu düşündüğünü ama yine de temkinli davrandığını söyledi.

“Enflasyondaki sıçrama geçici ve gelecek yıl yeniden yüzde 2 seviyesine dönecek” diyen Villeroy, endişelenmediklerini fakat temkinli olduklarını söyledi.

AMB Yürütme Kurulu Üyesi Isabel Schnabel Almanya’da pazartesi günü yaptığı konuşmada enflasyonu dikkatlice izlediklerini belirtmişti. Schnabel “Tahmin varsayımlarımızın önümüzdeki yıllarda daha yüksek enflasyon ihtimalini küçümsemediğinden emin olmak istiyoruz" dedi.

Arz zinciri sıkıntısı ne kadar uzun sürerse firmaların maliyetlerini tüketici fiyatlarına yansıtma ihtimalinin de o kadar artacağına dikkat çeken Schnabel “Euro Bölgesi ve Almanya'da artan sayıda firmanın fiyatlarını artırdığını görüyoruz. Daha fazla fiyat artışı da beklenebilir" yorumunu yaptı.

Schnabel enflasyon sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine beklenmedik bir hızda ulaşırsa aynı ölçüde çabuk harekete geçeceklerini vurguladı.

Lagarde güvercin tonlu mesajlar vermişti

AMB Başkanı Christine Lagarde, son para politikası toplantısından sonra pandemi alım programının hızıyla ilgili güvercin tonlu mesajlar vermişti.

Karar metninde AMB'nin pandemi alım hızını ılımlı şekilde yavaşlatacağı belirtilirken Lagarde bu yavaşlamanın tapering anlamına gelip gelmeyeceği hakkındaki soruya “Hanımefendi tapering yapmıyor. AMB PEPP’i yeniden ayarlıyor” yanıtını vermişti. Lagarde, pandemi acil varlık alım program (PEPP) hızını üç aylığına düşürdüklerini belirtti.

Lagarde program ile ilgili kararın oybirliği ile alındığını bir sonraki aşamada ne olacağına ilişkin bir değerlendirme yapılmadığını belirtti.

Toparlanmanın aşılamadaki başarıyla yükseldiğini belirten Lagarde, ekonominin kriz öncesi seviyesine yıl sonunda dönebileceğini belirtti ve “Toparlanma aşaması artan seviyede ilerledi. Toparlanmanın hızı salgına ve aşılamaya bağlı.” ifadelerini kullandı.

İşgücü piyasası hızlı şekilde iyileştiğini belirten Lagarde ücretlerde önemli bir artış izlemediklerini söyledi.

Pandemi bitene kadar AMB'nin görevinin bitmeyeceğini söyleyen Lagarde, hedefli ve koordineli mali desteğin de önemli olduğunu söyledi. Lagarde, "Bazı cephelerde gelişme görüyoruz. Elverişli finansal koşullar daha ılımlı varlık alımı ile sürdürülecek. Pandemi bitene kadar AMB'nin görevi bitmeyecek. Hâlâ yüzde 2'lik enflasyon hedefimiz var." diye konuştu.

AMB beklentilerini revize etti

AMB Euro Bölgesi 2021 büyüme tahminini yüzde 4,6'dan yüzde 5'e çıkarmıştı. 2022 büyüme tahmini yüzde 4,7'den yüzde 4,6'ya çekilirken, 2023 büyüme beklentisi ise yüzde 2,1'de kaldı.

2021 enflasyon tahmini yüzde 1,9'dan yüzde 2,2'ye çıkarıldı. 2022 tahmini de yüzde 1,5'ten yüzde 1,7'ye çıkarıldı. 2023 tahmini yüzde 1,5 oldu.