Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD tahvillerinde Çarşamba günü itibarıyla bir miktar toparlanma yaşansa da getirilerinde bu yıl başından bu yana gerçekleşen keskin yükseliş korunuyor.

Yatırımcıların borçlanma maliyetlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı yönünde pozisyon almasıyla, tahvillerdeki düşüş son aylarda küresel piyasalarda şok dalgaları yarattı.

Barclays analistlerine göre küresel tahviller hisse senetlerinde kalıcı bir düşüş yaşanıp sabit getirili yatırım araçlarını cazip kılmadan değer kaybetmeye devam edecek.

Ajay Rajadhyaksha liderliğindeki analistlere göre ulaşıldığında devam edecek bir tahvil rallisini tetiklemeye yetecek kadar “sihirli” bir getiri düzeyi bulunmuyor.

Analistler, yayımladıkları notta, “Risk varlıkları önümüzdeki haftalarda keskin bir düşüş yaşarsa, kısa vadede tahvillerin ciddi anlamda toparlanacağı bir senaryo düşünebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Barclays analistlerine göre ABD merkez bankasının, kendisini tahvillerde net satıcı haline getiren niceliksel sıkılaştırma programında gevşeme yapması pek mümkün görünmüyor.

Yabancı merkez bankalarının net alımlarının yavaşlaması nedeniyle tahvil talebinin zayıf olacağını belirten analistler, en büyük hazine tahvili yatırımcısı olan Japonların, Japonya Merkez Bankası'nın destekleyici politika duruşunda değişikliğe gitmesi durumunda getirilerin artacak olması nedeniyle yerel tahvilleri tercih edeceklerini öngördüler.

IHS Markit Ltd. verilerine göre, SPDR S&P Bölgesel Bankacılık ETF’inde kısa pozisyonların dolaşımdaki hisselere oranı, Silicon Valley Bank’in mart ayındaki çöküşünden sonra görülen seviyelerin üzerine çıkarak yüzde 37’ye yükseldi.

Kısa pozisyonlara yönelik spekülatif yığılma, Fed’in faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutacağı beklentisinin artmasıyla tahvillerde yaşanan satış baskının ardından gerçekleşti. Bu, tıpkı 2022’de merkez bankasının para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırmaya başlamasının ardından olduğu gibi, faiz oranlarının en düşük olduğu dönemde kredileri ve sabit getirili menkul kıymetleri olan bankalara daha derin kayıplar yaşatma tehdidi oluşturuyor.

B. Riley Wealth Baş Piyasa Stratejisti Art Hogan, “Hazine getirilerinde parabolik bir hareket varken banka olmak, özellikle de bölgesel banka olmak zor. Ve bununla birlikte gelen şeyler de var; mortgage faizleri yüzde 8’e doğru gidiyor, ticari gayrimenkullerde değer kaybı devam ediyor. Yani mart ayında bölgesel bankaların aleyhine işleyen her şey iyileşmek yerine daha da kötüleşti” değerlendiresini yaptı.

Dünyanın en büyük aktif tahvil fonunu yöneten Pimco’ya göre Japonya Merkez Bankası (BOJ), artan fiyatların beklenenden daha istikrarlı olması durumunda getiri eğrisi kontrol programını yılsonundan önce sonlandırabilir.

Küresel ekonomi danışmanı Richard Clarida, bir notunda, "Veriler enflasyonun BOJ'un şu anda tahmin ettiğinden daha fazla devam edebileceğini gösterirse, ki biz bunu bekliyoruz, o zaman BOJ getiri eğrisi kontrolünü bu yılın sonlarında veya önümüzdeki yılın başlarında kaldırabilir” dedi.

Getiri eğrisi kontrolünün hedefi olan 10 yıllık Japon devlet tahvillerinin getirileri dün 10 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 0,805'e yükseldi. 10 yıllık tahvilin faizi bu sabah Asya işlemlerinde yüzde 0,79'a geriledi.

Clarida, “Bir noktada, ekonomi yeniden canlandıkça, BOJ'un on yılı aşkın süredir geçerli olan sıfır veya sıfırın altındaki kısa vadeli faiz oranlarından uzaklaşmasını bekliyoruz. Politika faizinin 2024 yılı başlarında yüzde 0'a yükseltilebilir” dedi.