Advertisement
HABERLER ABONE OL

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç ilaç bulunamama oranlarının artmasından endişe ettiklerini ifade etti.

İlaç fiyatlandırmasına dair sorunlara dikkat çeken Malkoç “Şu an itibari ile ilaç fiyatlarını belirlerken kullanılan kur 7,86. İlaç fiyatları belirlenirken kullanılan kur ile piyasa kuru arasındaki makas tarihte hiç olmadığı kadar açılmış durumda. Geçen yılın son çeyreğinden itibaren bu sorunu yaşıyoruz. Bunu fiyatlandırma politikaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme politikaları ile beraber değerlendirdiğimizde maalesef Türkiye’de ilaç fiyatlarının dünya ortalamalarının çok çok altında olduğunu görüyoruz. Düşük fiyatlı ilaçlarda üretimin sürdürülebilmesi giderek zorlaşıyor, hatta imkânsız hale geliyor. Daha sürdürülebilir üretim ve tedariki sağlayacak bir kur seviyesinin tespit edilmesi ve SGK’nın geri ödeme politikalarının mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. İskonto oranlarınla indirim yapılmasını çok önemsiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Malkoç “Türkiye’de yüzde 18 oranında ilaç bulunamaması konusunda yöneltilen soruya “Bu oranın artmasından endişe ediyoruz. Bunun iki sebebi var. İlaç kuru ve maliyetler sebebiyle yurt dışından Türkiye’ye gelebilecek ilaçların gelme olasılığı giderek düşüyor. İkinci tarafta da Türkiye’de üretim yapan firmaların yaşadığı sıkıntılar var. En büyük sıkıntı burada; çünkü maliyet artışlarından en fazla bu firmalar etkileniyor. Belirli hassas ilaçlarda tehlike çanları ciddi anlamda çalıyor” şeklinde konuştu.

Malkoç “İlaç sektörünün geleceğinin esas olarak bio teknolojide olduğuna inanıyoruz. Dünya’da bio teknolojik ilaçların payı yüzde 35’e çıkmış durumda ve hızla artıyor. Türkiye’nin yatırımlarını buraya yönlendirmesi gerekiyor. Sektör buna kendini hazırlıyor. Son dönemde çıkarılan bazı mevzuatlarda maalesef biyobenzer ve biyoteknolojik ilaçların artı olarak desteklenmesini bırakın maalesef cezalandırıcı bazı hükümler yer alıyor. Bu şekilde ilerlediğimiz sürece biz yeni yeni oluşan, yatırım yapmış olan özel sektörün bu yatırımlarının orta vadede körelmesinden endişe ediyoruz “ dedi.