Borsa İstanbul da rahat nefes aldı
ABD'de Şubat ayına ilişkin enflasyon verileri beklentiye paralel gelirken, piyasalarda tahvil getirileri üzerinden bir süredir etkili olan enflasyon endişeleri de bir miktar azaldı. Verilerin ardından küresel piyasalar gibi Borsa İstanbul da rahat bir nefes aldı
Borsa İstanbul, küresel piyasalardan gelen olumlu rüzgar ve kurdaki gevşemenin etkisiyle yukarı yönlü bir seyir izledi.
BIST 100 endeksi günü yüzde 1,02 yükselişle 1.564 puandan kapattı.
Böylelikle endeks bir zamandır analistlerin yukarı yönlü ivme için dikkat çektiği 1.550 puan üzerinde kapanış gerçekleştirmiş oldu. Endeks 22 Şubat'tan bu yana ilk kez 1.550 puan üzerinde kapandı.
Endekste yükselişe sanayi hisseleri öncülük etti.
Gün içinde alıcılı bir seyir izlenen Borsa İstanbul'da risk algısı ABD'den gelen enflasyon verileri sonrasında pozitif etki gördü.
ABD'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı. Şubat'ta TÜFE geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1,7 artış kaydetti. Gıda ve enerji hariç bakıldığında fiyatların aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 1,3 arttı.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,4; yıllık bazda ise yüzde 1,7 artması yönündeydi. Çekirdek enflasyona ilişkin ekonomistlerin beklentisi ise aylıkta yüzde 0,2; yıllıkta ise yüzde 1,4 olarak belirlenmişti.
Beklentiye paralel veri piyasayı rahatlattı
Verilerin ardından tahvil getirilerinde gerileme olurken, dolarda da kazançlar sınırlandı. Veriler ABD hisse senedi piyasalarında da risk iştahını destekledi.
Veri özellikle ABD tahvil getirilerinin seyri açısından piyasalar tarafından takip ediliyordu. Yeni yıla yüzde 1'in altında giren ABD 10 yıllık tahvil getirisinde enflasyon beklentileri dolayısıyla yukarı yönlü bir ivme izlenmiş ve getiride yüzde 1,62 seviyesi test edilmişti.
Türk Lirası ABD verisi sonrası yükseldi
ABD'de enflasyon verilerinin ardından dolar/TL kurunda da aşağı yönlü ivme hızlandı. Güne 7,61 seviyesinden başlayan ve bir ara 7,67'ye kadar dayanan kurda ABD enflasyon verileri sonrasında 7,53 seviyesinin altı test edildi.
Türk Lirası haftanın ilk işlem gününde yüzde 3'e yakın değer kaybederken, Salı günü yüzde 2'ye yakın artış kaydetmişti. İki günde de Türk Lirası'ndaki hareket gelişen ülkelere kıyasla ayrışma göstermişti.
GAM'dan Türk hisseleri yorumu
Türk hisse senetleri diğer gelişmekte olan piyasalara göre yüzde 50’den fazla iskontolu işlem görse de, Londra merkezli GAM’ın varlık yöneticisi Tim Love’a göre özellikle de ralli hız kaybettiğinde Türk hisseleri için rekabet zorlaşacak.
Bloomberg’e değerlendirmelerde bulunan Love, birçok gelişmekte olan ülke hisse piyasasının değerlemeler ve para birimlerinin seviyeleri nedeniyle oldukça dikkat çekici gözüktüğünü, bu nedenle Türkiye’nin ‘yüksek bir rekabet çıtası’ ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
Love’a göre Türkiye’nin gerçek uluslararası fon akımlarının yeniden girmesini sağlaması için aşağı yönlü riskleri azaltması gerekiyor.