Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin’de resmi verilere kıyasla daha farklı rakamlar sunan özel bir satın alma yöneticileri araştırmasına göre, imalat Ekim ayında yeni siparişerin altı yıldan daha uzun bir süreden beni en hızlı artışını gerçekleştirmesiyle yükselişini sürdürdü.

Eylül ayında 51.4 olan Caixin Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ekim ayında 51.7 seviyesine yükselerek eşik değer olan 50’nin üzerine çıktı. Beklenti 51 olması yönündeydi. Bu sonuç Perşembe günü açıklanan ve daralmaya işaret eden resmi verilerin aksini gösterdi.

Caixin verisi resmi veri ve özel veri arasındaki farkı anlamak için,  küçük ölçekli işletmelere daha çok odaklanılması gerektiğine işaret etti.

Oversea Chinese Banking Corp. Ekonomisti Tommy Xie, “orta ölçekli, yüksek teknoloji şirketleri hükümetin vergi indirimi politikalarından en fazla fayda sağlayan işletmeler olabilir ve bunu gerçekten iyi yapıyorlar” dedi. Xie ayrıca, “Resmi PMI verisi ve Caixin arasındaki fark çoğunlukla yapısaş farktan kaynaklanıyor. Manşet PMI zayıf gerçekleşse de, bozulmaya baktığınızda yüksek teknoloji, ekipman ve tüketim ürünleri sanayileri 50’nin üzerinde PMI bildirdiler. Bu açıdaniki gösterge aslında paralel ” şeklinde görüş belirtti.