Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyanın en zengin ikinci iş insanı konumuna kadar yükselen Gautam Adani, holdinginin hisselerini sert vuran yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya.

ABD'li açığa satış yatırımcısı konumundaki Hindenburg Research Adani Grup ile ilgili yolsuzluk iddialarında bulundu. İddialar grubun hisselerini sarsarken 413 sayfalık savunma metni de yatırımcı algısını değiştirmedi.

ABD’li Hindenburg Research tarafından geçen hafta yayınlanan bir raporda Adani Group’un hisse manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı yaptığı iddia edilmişti. Bu iddia sonrasında Adani Group bünyesinde bulunan şirketlerin hisse senetlerinde sert düşüşler yaşandı. Ardından, Adani tarafından 413 sayfalık bir yalanlama yayınlandı.

Stratejistler bu olayın yakın zamana kadar Wall Street için en önemli yatırım destinasyonu olan Hindistan'a olan güvenin zayıflaması ve yeniden açılan Çin'e doğru kayışın hızlanması açısından bir tehdit taşıyabileceğini belirtiyorlar.

Grup bünyesinde gaz dağıtım şirketi Adani Total Gas Ltd. ve elektrik iletim şirketi Adani Transmission Ltd.'nin yeniden yüzde 20'ye kadar düşmesiyle geniş çaplı satış devam etti.

Adani Enterprises Ltd. ve ülkedeki taşımacılığın yaklaşık dörtte birini elinde tutan Hindistan'daki en büyük ticari liman işletmesi Adani Ports & Special Economic Zone Ltd., Hindenburg'un dolandırıcılık iddialarının çürütülmesinin ardından toparlandı.

Bloomberg analisti Nitin Chanduka'ya göre, "İlk tepki, piyasanın Adani grup şirketlerini nispeten daha iyi kazanç görünürlüğü ile ödüllendireceğini gösteriyor. Keskin düzeltmenin ardından değerlemeler soğudu ve uzun vadeli yatırımcılar için cazip fırsatlar sunabilir” dedi.

Söz konusu çalkantılı dönem, Adani Enterprises'ın 2,5 milyar dolarlık bir hisse satışını tamamlamaya çalışmasıyla başlamış ve ikisi arasında kısasa kısas şeklinde devam etmişti.

Zenginler listesinde 7. sıraya düştü

Hisse senedinde yaşanan kayıplar sonrasında haftanın ilk işlem gününde Adani'nin 1 günde net servetinde yaşadığı kayıp 20,8 milyar dolar oldu.

Yıl başından beri serveti 27,9 milyar eriyen Adani'nin net serveti 92,7 milyar dolar.

Geçen yılın Eylül ayında Adani Group’un başkan ve kurucusu olan Hint iş insanı Gautam Adani, ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u tahtından ederek, kısa süre dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak listede yer almıştı.