Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Guvernörü Lisa Cook, ABD’de enflasyonun “kabul edilemeyecek” şekilde yüksek olduğunu belirtti ve fiyat artışları kontrol altına alınana kadar faiz artışlarının süreceğini söyledi.

“Enflasyon çok yüksek, düşmeli ve bu iş halledilene kadar gerekeni yapacağız” diyen Cook, “Bu da faiz artışlarının devam etmesini ve sonra bir süre para politikasının kısıtlayıcı olmasını gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da Fed faizinin bu yıl sonuna kadar yüzde 4’ün “oldukça üzerinde” olmasını beklediğini kaydetti. Cook ve diğer çok sayıda Fed yetkilisine benzer şekilde, gelecek yıl Fed politikasının “kısıtlayıcı” kalacağını vurgulayan Harker, enflasyonu düşürmek için gerekmesi halinde Fed’in daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Harker, Fed’in enflasyonu düşürme konusundaki ilerlemesinin bugüne kadar “hayal kırıklığı” yarattığını ifade etti.

"Faiz fiyatlaması yüzde 5'i aştı"

Perşembe akşamı swap piyasalarında, Fed’in politika faizinin 2023 yılının Mart ve Mayıs aylarında ilk kez yüzde 5’in üzerinde olacağı fiyatlandı.

Bu fiyatlama, ABD’de tüketici fiyat artışının eylül ayında beklentileri aştığının açıklanmasından önce, 13 Ekim’de %4,7’nin altındaydı. Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, faiz oranı fiyatlamasının yüzde 5’i aşmasını bir “dönüm noktası” olarak niteledi ve bu fiyatlamanın gerçekleşmesinin, faizde daha fazla artış olmamasından daha yüksek bir olasılık olduğunu belirtti.