Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, yurt içinde turizm talebi beklentileri ve sektör genelindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Çağlar, Bodrum'a yabancı turist nezdinde çok talep olduğunu belirttiği konuşmasında, yerli turistin de ilgi gösterdiğini söyledi. Üst segment otellerde yüzde 100’e yakın doluluk olduğunu söyleyen Çağlar, orta segment otellerde de yüzde 80 doluluğun hakim olduğunu belirtti. Çağlar konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Genel olarak bayram iyi geçti diyebiliriz. Temmuz ayı için de şu anda rezervasyonlar düzenli gidiyor, Ağustos ayı için biraz daha yavaş bir seyir mevcut ama yabancı turistin artışıyla beraber turizmdeki dağılımı kompanse edeceğimizi düşünüyorum.

Başta enerji fiyatlarına gelen artışlarla beraber malum her kalemde bir artış söz konusu. Bu tabi Türk turist nezdinde bir daralmaya neden oldu Bodrum'da. Türk turistte yüzde 20-25 bir daralma gözlemliyoruz. 2020-21'de Türk turistinde bir artış görmüştük fakat bu sene fiyat artışlarıyla beraber dediğim gibi bir daralma var.

Fiyat artışlarını da takip ediyoruz, biz de istemiyoruz fiyatları artırmak ama malum ticaretin gerçeği var. Umarım daha çok fiyat artışlarına maruz kalmadan bu yaz sezonumuzu en güzel şekilde tamamlarız.

Başta enerji, ulaşım masrafları, gıda giderlerinin artışı, temizlikten hijyen malzemelerine kadar otellerde aklınıza gelebilecek birçok kalemde yüzde 50 ila yüzde 100’e kadar artışlar söz konusu oldu. Tabi bunu kompanse etmek zor oluyor ama tabi üst segment oteller Dövize endeksli bir fiyat politikası güdüyor. Bu da Türk Lirası karşısında otellerin kendini korumasına neden oluyor. Ama Türk Lirası ile bir projeksiyon yapan orta ve üst segment otellerde bu sıkıntı hala yaşanıyor.

“Gayrimenkullerin %20-25'i yabancıya satılıyor”

Özellikle Bodrum'da varlıklı Rus turistin arttığını söyleyebilirim, hem turist olarak hem de gayrimenkul alıcısı olarak buradalar. Bizdeki gayrimenkullerin yüzde 20-25'inin yabancıya satışı söz konusu. Yani, tüm Ege bölgesine yabancıların ilgisi oldukça yüksek diyebiliriz.

İnşaat maliyetleri yüzde 100 üzerinde artış gösterdi. Fakat Bodrum bölgesinde maliyet artışından daha hızlı gidiyor metrekare satış fiyatı. Bu aslında arz-talep dengesini gösteriyor yani talep edildiği için bölgede konut alımı, metrekare satış fiyatlarının da maliyet artışlarını kompanse ettiğini söyleyebilirim.

Türkiye'de Muğla ve Bodrum özelinde de metrekare satış fiyatları 25 bin TL'lere geldi diyebiliriz ama bunun da çok daha üstünü görmek mümkün.

Biz Çağdaş Holding olarak orta ve uzun vadede turizmde yol katetmek istiyoruz. Cennet Koyu'nda biz Akana Hotel markasıyla kendi markamızı yarattık. Bu Otel markamızı özellikle hem Türkiye'de kültürel ve sanatsal yönü yüksek olan bölgelerde butik bir şekilde devam ettirmek istiyoruz. Yurtdışında da hem Avrupa hem de Amerika'da otelcilikle büyümeye devam etmek istiyoruz. Gayrimenkulde de Bodrum'da butik konut üreticisi olarak kalmayı düşünüyoruz. Otel yatırımı için Türkiye'de Kapadokya gibi Urfa gibi daha çok kültürel altyapısı olan bölgeleri tercih edeceğiz. Bodrum'da villa kiralamalarda neredeyse bire bir artış söz konusu ve geçen seneki dolulukları görmüyoruz bunun da sebebi fiyat artışları.”