Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olumsuz sonuçlanan koalisyon görüşmesi sonrası açıklama yaptı.

Genel Merkez'de konuşan CHP lideri, kendilerine koalisyon hükümeti değil, seçim hükümeti önerisi geldiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Yüksek profilli bir hükümet kurulmasını istedik. İkinci olarak ekonomik, sosyal açıdan ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Bu nedenle kurulacak hükümetin 4 yıllık olmasını istedik. Üçüncü olarak ise ortakların samimi ve dürüst olması gerektiği kaydettik. Sayın Davutoğlu bunun üzerine "görüşmelere başlayabiliriz" dedi. Görüşmeler çok iyi geçti"

"Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir. Seçim hükümeti önerisi gelmiştir. Bu bizim Merkez Yönetim Kurulu'nun aldığı karar uygun değildi. 'Koliasyon kuramıyorum seçime gitmek istiyorum' dendi. Türkiye tarihi bir fırsatı kaçırdı. AKP ile CHP arasında yapılan görüşmeler çok önemli. AKP her konuda görüşümüzü öğrendi."

"Bundan sonra takdir halkımızındır." 

"Görüşmelerde anlaşamayacağımız bir başlık görmedik"

"Erken seçim olacak mı olmayacak mı göreceğiz."

"Biz sorumluluğumuzun gereği olarak Parti Meclisimizi topladık. Teamüllerin de gereği olarak Sayın Davutoğlu'na görev verildi. 13 Temmuz'da Sayın Davutoğlu ile görüştük. O görüşmede ben Sayın Davutoğlu'na eğer Türkiye gerçekten bir hükümet kurmak istiyorsa bizim görüşümüz şudur dedim;

1 Yüksek profilli bir parlamenter ağırlığın olması lazım. 2 Türkiye ekonomik, dış politika, sosyal açıdan ciddi sorunlarla karşı karşıya o nedenle kurulacak hükümet 4 yıllık olmalı. 3 Koalisyonun ortaklarının samimi ve dürüst olması lazım

Sayın Davutoğlu bunun üzerine koalisyon görüşmelerine başlayabiliriz dedi. Bizim için önemli olan CHP değil Türkiye. Biz gerekirse oy kaybetmeye de hazırız dedik. Ardından görüşmeler başladı. Çok güzel bir ortamda geçti. Görüşmelere katılan AKP üyelerine teşekkür ediyoruz. 

Elimizi taşın altına sokmaya hazır olduğumuzu söyledik. Görüşmelerin uzamasının bizi rahatsız ettiğini bildirdik.

Tartışmaların ardından Sayın Davutoğlu ile görüştük. Görüşmelerin uzamasının beni rahatsız ettiğini belirttim. Bizi ve tabanımızı rahatsız ediyor dedim. Sayın Davutoğlu bize iki öneri getirdi. Kısa süreli bir seçim hükümeti veya Azınlık hükümeti. Önerilerimiz aldım partilerimizin yetkili organlarına götüreceğim ve görüşümü sunacağım. Bu iki öneriyi de görüştük. Bugün yine bir araya geldik. Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir. Bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir. Bu bizim MYK kararına uygun değil. Şahsi kanaatim, milli iradeye saygı şudur oy bölüşümü yapılmışsa liderlere düşen bir koalisyon oluşturmaktır. Eğer siz ben seçime gideceğim derseniz, o zaman siz milli iradeden nasıl söz edeceksiniz. Türkiye tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum. Türkiye bir ateş çemberinden geçiyor. Biz milli iradenin gereği olarak bir koalisyon müzakeresi sonucunda hükümetin kurulması ve sorunların çözülmesinden yanaydık. Ama bu gerçekleşmedi. 

Yapılan bu görüşmeler yine de çok önemli. En azından AKP, CHP'nin her konuda görüşünü öğrenmiş oldu. Biz hangi konuyu seçtilerse görüşlerimiz açık yüreklilikle görüşlerimizi ifade ettik. Kimse umutsuzluğa kapılmasınç. Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Kendi ülkemize güvenelim. Biz güveniyoruz. Sorunları çözümsüz hale getiren siyaset kurumunun başındaki yöneticilerdir. Biz milletimize güveniyoruz. Bundan sonra takdir yüce milletimize ait.