Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2011'de kamuoyuna duyurduğu ve 'Çılgın Proje' olarak tanımladığı Kanal İstanbul'a Çinlilerin talip olduğu ileri sürüldü. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in Ankara kulislerine dayandırdığı haberine göre, Çinli finans ve inşaat firmaları Kanal İstanbul projesi karşılığında 30 milyar dolarlık Döviz getirme teklifinde bulundu. Çinli şirketlerin teklifinin toplam 65 milyar dolarlık yatırım yapma sözü içerdiği kaydedildi. 

30 MİLYAR DOLARI HEMEN TRANSFER ETME TAAHHÜDÜ

Teklifin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da iletildiği belirtildi. Dünyanın en büyük finans ve bankacılık devlerinden Bank of China'nın da yer aldığı ifade edilen Çinli grupların tekliflerinin kabul edilmesi halinde, 30 milyar dolarlık sıcak parayı Türkiye'ye hemen transfer edip bankacılık sistemine mevduat olarak sokma taahhüdünde bulundukları kaydediliyor.

YEP'TE DE YER ALIYORDU
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 20 Eylül'de açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) mega projelerin uluslararası finansmanla hayata geçirileceği belirtilmişti. YEP'e göre, ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projeler askıya alınacak, mega-altyapı projeleri doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansmanla hayata geçirilecek.

ÇİNLİ DEVLER YATIRIM OLANAKLARINI ARAŞTIRIYOR
  
Çin'in en büyük şirketlerinin de bulunduğu yatırımcı gruplar yatırım olanakları için Türk şirketleriyle yoğun olarak görüşüyor. Kaynaklar, Çinli grupların toplantılarını uluslararası yatırım bankalarının organize ettiğini söylüyor. 4 kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Çinliler ilgilendiği sektörler arasında altyapı, madencilik ve enerjinin yanı sıra sigorta ve perakende var. 3 kaynağın verdiği bilgiye göre, toplantılara katılan Çinli şirketler arasında ülkenin lokomotif şirketlerinden China Life Insurance, China Merchants Holdings ve Alibaba bulunuyor.

haberturk.com