Advertisement

Kamuda profesör olarak en az bir tam yıl çalışmış olanlara verilecek emekli aylığı ile 3 yıllık profesör olarak çalışanlara verilecek emekli aylığı farklı olduğu gibi 4 yıl profesör olarak çalışanlara verilecek aylık da farklıdır. Ücretsiz izinli süreleri ödense de profesörlük kıdeminden sayılmaz

Ali Bey, 21.12.1966 doğumluyum. 1990 yılı kasım ayından beri 21 yıllık doktor-memurum ve 2 yıllık profesörlüğü de 2 ay sonra tamamlıyorum. Tam Gün Yasası sebebiyle kamudan istifa edip kendi muayenehanemde devam etmek istiyorum. Şimdi 1 yıllık ücretsiz izin alacağım. Bu ücretsiz izin kısmını dışarıdan ödeyebilir miyim ve ödediğim bu süre profesörlük kıdemimden sayılır mı? Sonrasında da muayenehanem varken açıktan Emekli Sandığı'na kesenek ödeyebilir miyim? Kaç yıllık profesör olursam, kaç lira emekli aylığı alabilirim? ■ İsmi saklı

Sayın okurum, sondan başlayalım; kendi adınıza muayenehaneniz varken yani vergi mükellefiyken açıktan (isteğe bağlı) Emekli Sandığı iştirakçisi olamazsınız. Memuriyet hayatınız biter bitmez vergi kaydınız var olduğundan isteseniz de istemeseniz de Bağ-Kur kaydı devreye girer ve Bağ-Kur'a prim ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca, ücretsiz izinli olduğunuz kısmı Emekli Sandığı'na ay ay ödeyebilirsiniz, ama sonrasında memuriyete dönmezseniz bu süre Bağ-Kur'a da sayılabilir. Ücretsiz izinli kısım Emekli Sandığı'na primi ödense de ödenmese de profesörlük kıdeminden sayılmaz.

52 YAŞINDA EMEKLİ OLACAKSINIZ
1990 Kasım ayı memuriyet başlangıcıyla erkek olarak 52 yaşında en az 25 tam yıl prim ödeme süresiyle Emekli Sandığı'ndan profesör olarak emekli olabilirsiniz, ama profesör olarak emekli olmayı amaçlıyorsanız bunu planlamanız gerekiyor. Zira, kimin nereden emekli olacağı sorusu son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinde nereye prim ödediğiyle çözülür. Emeklilik yaşınıza 7 yıl var. İstifa ettikten sonra Bağ-Kur'lu olacağınızdan ve eğer Bağ-Kur'a 3.5 yıldan çok prim öderseniz Emekli Sandığı'ndan profesör unvanıyla emeklilik hakkını kaybedeceğinizden Bağ-Kur'dan çok düşük bir emekli aylığıyla emekli olursunuz. Tavsiyem, kendi muayenehaneniz olsa da bir başka işveren yanında ayda 10 gün SSK'lı olur ve bunu 7 yıl boyunca sürdürürseniz 7 yıl sonra (2018 yılındaki doğum gününüzde) Emekli Sandığı'ndan profesör unvanıyla emekli olur ve yüksek aylık alırsınız.
5434 Sayılı Kanun'a göre profesörlük kıdemi 1 -2 yıl olanların ek göstergesi 5300 ve makam-görev-temsil tazminatı da 16.000'dir. Prof'luk kıdemi 3 yıl olanların makam-görev-temsil tazminatı 21000 olur. Prof'luk kıdemi 4 yıl olanların ise ek göstergesi 6400'e yükselir. Buna göre alınacak emekli aylıkları tablosu da yandaki gibidir ve hesaplamalar 25 yıllık prim ödeme süresine göre düzenlenmiştir. En sondaki aylık kısmına yüzde 4 (ek ödeme) vergi iadesi de ekleyerek bankadan alırsınız.