Bloomberg HT Haberler Japonya ekonomisi tarifelerinin etkisiyle altı çeyrek sonra ilk kez daraldı
HABERLER

Japonya ekonomisi tarifelerinin etkisiyle altı çeyrek sonra ilk kez daraldı

  • Japonya ekonomisi ihracattaki sert düşüşten etkilenerek, Temmuz–Eylül döneminde yıllıklandırılmış bazda yüzde 1,8 küçüldü.

Giriş: 17 Kasım 2025, Pazartesi 06:53
Güncelleme: 17 Kasım 2025, Pazartesi 06:54

Japonya ekonomisi, Temmuz–Eylül döneminde yıllıklandırılmış bazda yüzde 1,8 daraldı. Hükümetin pazartesi günü yayımladığı verilere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük tarifeleri ülkenin ihracatını sert biçimde aşağı çekerek büyümeyi olumsuz etkiledi.

Kabine Ofisi’nin açıkladığı çeyreklik verilere göre, Japonya’nın gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) bir önceki döneme kıyasla yüzde 0,4 geriledi. Bu, ekonominin altı çeyrek sonra ilk kez küçüldüğünü gösteriyor. Daralma, piyasanın beklediği yüzde 0,6’lık düşüşten daha sınırlı olsa da risklerin sürdüğüne işaret ediyor.

Çeyrekteki en büyük düşüş ihracatta görüldü. İhracat, bir önceki döneme kıyasla yüzde 1,2 azalırken, yıllıklandırılmış bazda gerileme yüzde 4,5’e ulaştı. Uzmanlar, bazı şirketlerin tarifeler devreye girmeden önce sevkiyatlarını hızlandırmasının önceki ihracat verilerini geçici olarak yükselttiğine dikkat çekiyor.

Üçüncü çeyrekte ithalat yüzde 0,1 gerilerken, özel tüketim yüzde 0,1 artış kaydetti. Ekonomistler, zayıf dış talep ve jeopolitik baskıların önümüzdeki çeyreklerde büyümeyi sınırlayabileceğini belirtiyor.