Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Axa Sigorta CEO'su Yavuz Ölken, koronavirüs salgının sigortacılık sektörü için hızlandırıcı bir etkisi olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programında konuşan Ölken, bu dönemde sektörde daha önce rafta tutulan veya üzerine çok fazla odaklanılamayan bir takım kişiselleştirilmiş ürünlerin ön plana çıktığını ifade etti. Büyük veri, makine öğrenmesi, yapay zeka, iş analitiği gibi kavramların sigortacılığın vazgeçilmez kaldıraçları olduğunun altını çizen Ölken, "Bunlar olmadan biz hayatımızı sürdüremiyoruz. Koronavirüs bizim için bir hızlandırıcı faktör oldu. Rafta tuttuğumuz veya üzerine çok fazla odaklanmadığımız bir takım kişiselleştirilmiş ürünlerin ön plana çıkması için bir fırsat oldu. Bu bir gerçek" diye konuştu.

'MÜŞTERİ BEKLENTİSİNİ HIZLI YÖNETİYORSANIZ TEKNOLOJİ İTİCİ GÜÇ OLARAK GELİYOR'

İki yıldır telematikli kasko ile sürücü alışkanlıklarını değiştirmeye çalıştıklarını, bunda da önemli aşama kaydettiklerini ifade eden Ölken, şöyle devam etti: "Bugün aylık kasko ürünleri pazarda gözüküyor. Burada temel konu müşteri beklentisi. Siz müşteri beklentisini doğru analiz ediyorsanız teknoloji arkanızda bir itici güç olarak geliyor."

"Sektör olarak, makine öğrenmesi, büyük veri, yapay zeka ile aslında segmentasyonu ne kadar iyi yaptığımızı gördük" Ölken, müşterilerin satın alma güçlerine ve/veya müşterilerin ürünü terk etme eğrilerini dikkate alarak fiyat modellerini değiştirdiklerini ifade etti. Konunun ürün içeriğinin dışında müşteri segmentasyonu ve müşteri beklentilerine uygun bir çerçeve yaratmak olduğunu kaydeden Ölken, sigorta sektörünün özellikle koronavirüs etkisiyle bir hızlandırıcı faktör yakaladığını ve bunun salgın sonrasında da devam edeceğini söyledi. Sektörün bu ürünlere zaten çok fazla kafa yorduğunu ancak bunu farklılık olarak cesaret ile ortaya koymadığının altını çizen Ölken, " Ben şimdi sektörün bu konuda önemli bir hamle yapacağı inancını taşıyorum. Şirketimizde de bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

'SİGORTA SEKTÖRÜ 3 GÜNDE UZAKTAN ÇALIŞMAYA GEÇTİ'

Batılı ülkelere ya da dünya ortalamasına bakıldığında sigorta sektörünün ortalama 2-3 haftada uzaktan çalışmaya adapte olduğunu belirten Ölken, Türk sigorta sektörünün ise 3- günlük bir sürede evden çalışma modeline hızla geçtiğini söyledi. Türk sigorta sektörünün bütün oyuncularının acentesi, çalışanları, asistan şirketleri ve çözüm ortakları ile evden bağlanarak yılda 3-4 defa canlı test yaptığı bilgisini veren Ölken, dolayısıyla sektörün iş süreçlerini 3-4 gün gibi kısa sürede eve taşımasının sürpriz değil, iyi hazırlanmış olmamanın verdiği bir sonuç olduğunu ifade etti. Bu dönmede Türkiye Sigorta Birliği üyesi şirketlerin yöneticileri olarak belki de ofislerde çalışırken bir araya gelemedikleri kadar bir araya gelerek, sektör değerlendirmeleri yaptıklarını vurgulayan Ölken, "Bütün bunlar hep dijital hazırlıklarının zamanında kullanıma açılmasıyla ilişkili" dedi.

'ACENTELERE TAM DESTEK'

Sektör olarak tüm paydaşların bu süreçten en az hasarla çıkmaları için çaba harcadıklarını vurgulayan Ölken, şöyle devam etti: "Gördüğüm kadarıyla sektördeki tüm şirketler birbirlerinden ilham alarak acentelerini, kampanya modellerini ve yıllık performans modellerini daha da esneterek, yenile kazan modelleri ile, yeni ürünler ile ve özellikle de müşterilere sunulan yeni çözümler ile destekliyor. Bizler mutlak suretle müşteri kaybetmeden devam etmek zorundayız. Burada hepimiz nefesimizi tuttuk. Bütün acentelerimize de teşekkür etmemiz lazım."

'2.300 ACENTEMİZ İLE AYNI ANDA TOPLANTI YAPTI'

Sigorta şirketlerinin dijitalde hazır olmasının bu dönemde eğitimlerin sayısını artırdığını belirten Ölken, "Eğitim içerikleri genişledi. Üniversitelerle olan işbirliklerini artırdı. Acentelerin ihtiyaç duyduğu ve normal dönemde çoklu bir araya gelerek yapılabilecek eğitimler küçük gruplarla yapılmaya başlandı" diye konuştu. Sektörde şirketlerin dijital acente toplantıları yapmaya başladığını ifade eden Ölken, Axa Sigorta olarak 2 bin 300 acente ile aynı anda toplantı yaptıklarını söyledi.