Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Hisse senetleri son dönemde haber başlıklarının çoğunu işgal ediyor, ancak hisseler, daha önce görülmemiş seviyelere gelen yegane varlık sınıfı değil.

Küresel Döviz volatilitesi tarihinin en düşük seviyesine geriledi. ABD ve Çin'in para birimlerini devalüe etmeme maddesini de içeren ticaret anlaşmasını imzalamasından 48 saat sonra, beklenen fiyat dalgalanmalarını ölçmek için opsiyon piyasasını izleyen JPMorgan Global FX Volatilite Endeksi, yaklaşık 30 yıl kadar önce ölçülmeye başlandığı tarihten bu yana ne düşük seviyesine indi.

Dönüm noktası, daha sakin döviz piyasalarına yönelik birkaç yıldır süren ve geçen yıl merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için para politikalarını daha da gevşetmeleri ile birlikte hızlanan trendin doruk noktasına ulaşması oldu. Öte yandan, fazla likiditenin değerlemeleri yükseltmesi ve fiyat dalgalanmalarını bastırması da volatilitenin düşmesine yol açtı.

Rabobank döviz strateji başkanı ane Foley, "Ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanması, yatırımcıların küresel büyümeye yönelik negatif tehdidin ortadan kalktığını varsaymalarına neden oldu," dedi ve "Volatilitenin daha önce görülmemiş seviyelere inmesinden kaynaklanan risk, yatırımcıların hisse senetleri gibi yüksek risk varlıklarının asla düşmeyeceği düşüncesiyle davranmaya başlamalarıdır. Bu klasik bir balon davranışı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret anlaşmasının döviz piyasaları üzerindeki etkisi açık bir şekilde dolar-yuan paritesinin ima edilen volatilitesinde yansımasını buldu. Offshore piyasada, bu paritenin ima edilen volatilitesi, 2015 yılında Çin'in sürpriz devalüasyonundan bu yana en düşük seviyesi yakınında seyretti. Kısmi ticaret anlaşmasının imzalandığı gün, JPMorgan G7 Volatilite Endeksi de rekor seviyede kapandı.

Commerzbank AG döviz strateji müdürü Ulrich Leuchtmann, "Döviz piyasalarının sakin seyretmesi, birçok piyasa oyuncusu ve ekonomi gözlemcisi için iyi bir işaret olabilir. Zira döviz piyasalarındaki kargaşa sık sık ülkeler arasında tansiyonun arttığı, istikrarsız parasal gelişmelerin ve farklılaşan büyüme seyirlerinin görüldüğü dönemler ile çakışır, ancak çok fazla sakinlik olduğunda da sorun vardır" dedi.

Leuchtmann, döviz piyasasının en azından temel göstergeleri yansıtacak denli volatilite üretmek durumunda olduğunu kaydederek, "Döviz piyasasının temel göstergeleri yansıtabilme durumunu kaybetmeden önce mümkün olan en düşük noktada olduğumuzu hissediyorum" dedi.