Advertisement

ABD hisse senedi vadeli kontratları, Beyaz Saray'ın tutumunu değiştirmesi ve Trump yönetiminin yeniden geniş çaplı bir teşvik yasasına yönelmesinin ardından tırmandı. Dolar önemli paralar karşısında geriledi.

S&P 500 Endeks vadelileri, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Nancy Pelosi'ye Başkan Trump'ın kapsamlı bir yardım paketi konusunda anlaşma istediğini söylediği yönündeki haberlerin ardından yüzde 0.5 yükseldi. Japonya hisseleri düştü, Avustralya hisseleri yükseldi.

Çin hisse senetleri, piyasaların bir haftalık tatilin ardından yeniden açılmasıyla yükseldi. Offshore yuan beklenenden güçlü gelen günlük fiksingin ardından tırmandı.

ABD'de gösterge endeks, Trump ve Pelosi'den piyasada çalkantıya neden olan çelişkili yorumlar gelirken, önceki seansı yükselişle tamamladı. Ham petrol, halihazırda Louisana sahilini hırpalayan Delta kasırgasının yaklaşmasıyla kazançlarını azalttı. ABD Hazine tahvilleri yükselirken altın değer kazandı.

ABD Kasım seçiminde Joe Biden'ın galip gelerek ve Demokratların Kongre'deki gücünü artırarak hisse piyasasını destekleyeceği yönündeki yatırımcı beklentilerinin artmasıyla birlikte Temmuz'un başından beri en iyi haftasını kaydeden küresel hisseler geçen ay görülen zirve seviyesine yaklaşıyor.

Koronavirüs vakalarındaki artış ekonomik toparlanma için bir tehdit oluştururken hükümet içinde fikir ayrılığından doğan riskler olsa da, Joe Biden'ın ipi göğüsleyeceğine ilişkin senaryo volatiliteyi bir miktar baskılıyor.

Trump'ın doktoru başkanın Kovid-19 tedavisinin ardından Cumartesi günü güvenli bir şekilde halk ile bir araya gelebileceğini söyledi.

Goldman Sachs Group Inc. kıdemli yatırım stratejisti Abby Joseph Cohen, Bloomberg TV'de yaptığı değerlendirmede "Mavi dalga ihtimalinin arttığını görüyoruz. Bu kötü bir şey olmak zorunda değil. Çünkü bu bize, özellikle de şu noktada ekonomimize yardım edecek mali politika anlamında daha fazla kesinlik sağlar." dedi.

Trump'ın müzakerecilerini çekmesinin ardından teşvik paketi anlaşması beklentileri belirsizliğini koruyor. Bazı yatırımcılar gelecek ayki başkanlık seçimi öncesinde ilerleme kaydedileceğinden şüpheli.

PIMCO'dan Libby Cantrill, Bloomberg TV'de "Biz seçimden önce bir şey görüleceğinden oldukça şüphe duyuyoruz. Ekonomi için belki en erken Ocak ayına kadar ek bir destek görmeyeceğiz." dedi.

Hindistan tahvilleri merkez bankasının ekonomideki kredi akışını sağlamak için biz dizi önlem açıklamasının ardından tırmandı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06.08'de yüzde 0.5 yükseldi. Dayanak endeks yüzde 0.8 arttı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.7 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.1 tırmandı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Yen yüzde 0.2 yükselişle dolar karşısında 105.85'ten işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.5 artışla 6.7043 oldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 artışla 1.1775'e geldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yaklaşık 2 baz puan artarak yüzde 0.77 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 0.84'e geriledi.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.2 düşüşle varili 41.10 dolara geriledi.
Altın yüzde 0.8 değer kazanarak onsu 1,909.61 dolar oldu.