Advertisement

(14:00'te güncellendi)

ABD hisse senedi vadeli kontratları piyasaların haftaya kötü bir başlangıç yapmasının ardından yatırımcıların küresel ticaret beklentilerini değerlendirmesiyle Salı günkü işlemlerde Avrupa hisseleriyle birlikte yükseldi. ABD hazine tahvilleri, altın ve yen de dahil olmak üzere güvenli varlıklar geriledi.

S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq 100 endeks vadelilerinin tamamı ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile göçrüşmelerin “çok başarılı” olacağını öngörmesi sonrasında tırmandı. Stoxx Europe 600 Endeksi yükseldi. Otomobil üreticileri, Volkswagen AG'nin ağır kamyon birimi için kısmi hisse satışı planını canlandırmasıyla en fazla yükselenler arasında yer aldı. Bayer AG yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesine geriledi.

Asya'da Şanghay hisseleri sınırlı düşerken Hong Kong hisse senetleri işlemlerin tatil sonrasında yeniden başlamasıyla geriledi. Çin dışında işlem gören yuan, yılın en zayıf seviyelerine taşıyan altı günlük düşüşünün ardından istikrar sağladı.

Washington ile Pekin arasında piyasaları diken üstünde tutan ticaret gerginliği, daha büyük bir anlaşmazlığın küresel büyümeye zarar verebileceği şeklindeki yatırımcı endişelerini artırıyor. ABD'nin üç büyük hisse senedi göstergesi de -bu yıl sadece ikinci kez- Pazartesi günü yüzde 2'nin üzerinde düşüş kaydetti. Çin'in ABD vergilerine karşı misilleme açıklaması ABD hisselerinin kayıplarında etkili oldu.

Sydney'de Aviva Investors EM tahvili birimi yöneticisi Liam Spillane, “Beklentimiz anlaşmaya varılması yönünde, ancak sonrasında zorluk bu anlaşmanın kontrolü olacak.” dedi.

WTI Petrol, yatırımcıların talep görünümünü bozan ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı ile Orta Doğu'daki jeopolitik gerginliğin arzı etkileme riskini değerlendirmesiyle varil başına 61 doların üzerinde işlem gördü. Bitcoin yaklaşık 10 aydır ilk kez 8 bin doların üzerine çıktı.

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saatiyle 06:30'da yüzde 0.7 yükseldi.
S&P 500 endeks vadelileri yüzde 0.7 arttı.
İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 tırmandı.
Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
MSCI EM Endeksi yüzde 0.5 düşüşle yaklaşık 16 haftanın en düşük seviyesine geriledi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşerek 15 haftanın en düşük seviyesine indi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 artarak uzun bir sürenin en yükseğine geldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 tırmanarak 1.1229'dan işlem gördü.
Sterlin/dolar paritesi yüzde 0.05'in altında düştü ve 1.2953 ile iki haftadan uzun bir sürenin en zayıf seviyesinden alıcı buldu.
Yen yüzde 0.3 değer kaybederek dolar karşısında 109.68'e geriledi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan artarak yüzde 2.41'e tırmandı.
Almanya 10 yıllıklarının faizi 1 baz puandan daha az bir yükselişle eksi yüzde 0.07 oldu.
İngiltere 10 yıllıklarının faizi 1 bp artarak yüzde 1.109 oldu.
İtalya 10 yıllıklarının faizi 1 bp azalarak yüzde 2.689 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.3 tırmanarak varil başına 61.25 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.2 düşüşle onsu 1,297.76 dolara geriledi.

(14:00'te güncellendi)