Advertisement

(15:40'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, Beyaz Saray'ın Çinli teknoloji devi Huawei'ye yönelik tedbirlerinin teknoloji hisselerine güçlü satış getirmesi ile birlikte güçlü düştü. Tahviller erken saatlerdeki kaybını geri alırken, petrol değer kazandı.

Nasdaq 100 endeks vadeli kontratları ABD endeks vadelilerindeki düşüşlere öncülük ederken ve New York açılışında güçlü bir düşüşü işaret ederken, yazılım ve chip üreticileri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşe yardımcı oldu. Asya hisse senetleri karışık seyretti, Ancak Avustralya hisse senetleri, muhafazakar Başbakan Scott Morrison'ın sürpriz seçim zaferinin ardından ralli yaparken, Avustralya doları güç kazandı.

Çin'de offshore yuan sakin seyrini sürdürdü ve bu durum, ticaret anlaşmazlığının Çin para birimini beş ayın en düşük seviyesine düşürmesinin ardından biraz rahatlama olduğunu işaret ediyor. Euro da, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yaklaşması ile birlikte beş gün art arda düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi kaybını geri aldı.

Piyasalar, ticaret savaşına ilişkin gelişmelerden dolayı tedirgin kalmaya devam ediyor. Beyaz Saray'ın Çinli teknoloji devi Huawei'ye yönelik tehditleri, Pazartesi günü küresel tedarik zincirinde aksaklık meydana gelebileceği ve dünyanın en büyük parça üreticilerine önemli zarar verebileceği endişelerini artırdı. Korumacılığa ilişkin yeni haberlere karşın, dikkatler ayrıca bu hafta gelecek bir dizi ABD verisine ve Fed'in çarşamba günü açıklayacağı toplantı tutanaklarına da çevrildi.

BlackRock başkan yardımcısı Philipp Hildebrand, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Baz senaryo küresel büyüme için kötü değil," dedi ve "Bu gerçekten de bir risk hikayesi. Şu ana dek verilere fazla yansıdığını görmedik. Tehlike altındaki küresel ticaret sistemini yeniden düzenleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, ham petrol, Suudi Arabistan ve OPEC'teki diğer kilit üreticiler yılın kalan kısmında petrol arzını sıkı tutma konusundaki niyetlerini gösterirken, ciddi bir arz açığı olması durumunda üretimi artıracakları taahhüdünde bulunmaları ile birlikte yükseldi. Hindistan'da, hisse senetleri, sandık çıkış anketlerinin Başbakan Narendra Modi'nin seçimi kazandığını işaret etmesi ile birlikte sert yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney Salı günü Parlamentı'da Mayıs ayı enflasyon raporuna ilişkin konuşacak ve Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe Brisbane'de konuşma yapacak.
*Fed'in 30 Nisan - 1 Mayıs toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.
*Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin ikinci dönem için yarıştığı genel seçimlerde oy sayımı Perşembe günü gerçekleştirilecek.
*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Çarşamba günü Frankfurt'ta konuşacak.
*Avrupa Parlamentosu seçimleri 23-26 Mayıs arasında gerçekleştitilecek.
*AMB Nisan ayı toplantı tutanaklarını Perşembe günü açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:26'da yüzde 1.1 aşağıdaydı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 geriledi.
*Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 3.7 ile yaklaşık altı yılın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1159 ile yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 109.90 seviyesine ulaştı.
*Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.7 ile 15 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 0.692 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 2.39 seviyesinde kaldı.
*ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.20 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile yaklaşık 2 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek eksi yüzde 0.10 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,276.25 dolara indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 değer kazanarak varil başına 62.92 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Buğday yüzde 2 yükselerek kile başına 4.75 dolar ile yedi haftanın zirvesini gördü.

(15:40'te güncellendi)