Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Apple’ın işe alımlar ile harcamalarını yavaşlatmayı planladığını açıklaması, teknoloji hisselerine küresel çapta satış baskısı olarak yansırken; risk iştahındaki azalma doların iki günlük düşüşünü sonlandırmasına neden oldu.

Wall Street endeksleri haftanın ilk işlem gününde geriledi: S&P 500 yüzde 0,84, Nasdaq 100 yüzde 0,89 ekside kapandı. Yeni işlem gününde ABD’de vadeli işlemlerde sınırlı yükselişler etkili oluyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong’da işlem gören teknoloji hisseleri öncülüğünde
düşerken, Çin’de artan Kovid-19 vakaları ile konut piyasası sıkıntıları da olumsuz etki yaratıyor.

ABD’de enflasyon beklentilerinin tahminlerin üzerinde gerilemesi ile son iki işlem gününde düşen dolar, bu sabah değer kazanıyor. Barclays Stratejisti Ashish Agrawal, ABD’de doların gücünü destekleyen bazı itici güçlerin etkisini kaybetmeye başladığını ancak bu haftanın yaklaşan Avrupa ve Japonya merkez bankası kararları nedeniyle önemli olduğunu belirtti.

Bloomberg TV’ye konuşan Agrawal, iki faiz kararının da doları destekleyeceğini öngördü.

Apple’dan ses getiren karar

Silikon Vadisi ile finans dünyasının önde gelen iki ismi işe alımları ve harcama planlarını yavaşlatma kararı aldı. Bu durum, önümüzdeki aylarda ABD’nin resesyona girebileceği endişesinin şirketleri etkilemeye başladığını bir kez daha ortaya koydu.

Bloomberg'in haberine göre, Apple potansiyel bir ekonomik yavaşlama ile başa çıkabilmek için önümüzdeki yıl bazı birimlerinde işe alım ve harcama büyümesini yavaşlatmayı planlıyor. Kararın, öngörülebilirliğin düşük olduğu bir ortamda temkinli olmak amacıyla alındığını belirten kaynaklar, değişikliklerin tüm birimleri kapsamayacağını ve 2023’teki agresif ürün lansman programını etkileyemeyeceğini belirttiler.

Bloomberg’in haberi duyurmasının ardından Apple hissesi bir ara yüzde 2’nin üzerinde bir düşüşle 147 dolara kadar geriledi. Hissenin fiyatı yıl başından bu yana ise yüzde 17 düştü.

Benzer bir haber Goldman Sachs cephesinden geldi. Goldman Sachs CFO’su Denis Coleman, dün bankanın ikinci çeyrek bilançosunu açıklamasının ardından analistlerle gerçekleştirilen bir telekonferansta, “Zorlu çalışma ortamı göz önüne alındığında, kaynaklarımızın en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak için ileriye dönük tüm harcama ve yatırım planlarımızı yeniden gözden geçiriyoruz. Sonuç olarak, işletme verimliliğimizi iyileştirmek için bir dizi önlem alıyoruz. Spesifik olarak, işe alım hızını yavaşlatma ve ileriye dönük belirli profesyonel hizmetlere ödenen ücretleri düşürme kararı aldık” dedi.