Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda Fed cephesinden gelen sıkılaşma mesajları olumsuz reaksiyonlara neden oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell 55 dakikalık basın toplantısında konuştuğu sırada, ABD hisse senetleri kazançlarını sildi, tahvil getirileri ve dolar yükseldi. S&P 500 endeksi, günün erken saatlerinde yüzde 2’den fazla toparlandıktan sonra düşüş kaydederken, iki yıllık Hazine tahvili getirisi Mart 2020’den bu yana en yüksek günlük artışını kaydetti.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi de karar günü 9 baz puan artışla yüzde 1,8637’den kapandı. ABD tahvillerinde görülen satış baskısı Yeni Zelanda ve Avustralya dahil olmak üzere küresel çapta etkisini gösterdi.

ABD endekslerinde görülen satışlar bu sabah ABD ve Avrupa vadeli endeksleri ile Asya piyasalarına da yansıyor. Japon Nikkei 225 endeksinde günlük düşüş yüzde 3’ü aşarken, Çin CSI 300 şubat zirvesinden yüzde 20 düşüşle ayı piyasasına doğru ilerledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2,5 düşüş kaydetti.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.183 ile bir ayın en yüksek seviyesini test etti.

Powell daha sık ve hızlı bir faiz artırım patikasının önünü açtı

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’de neredeyse 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonunu dizginlemek için gerekenin yapılacağını açıkça ortaya koyarken, mart ayında faiz artışı beklentilerini destekledi ve beklenenden daha sık ve potansiyel olarak daha büyük artışlara kapı açtı.

Fed Başkanı faiz aralığının yüzde 0-0,25 bandında sabit bırakıldığının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, fiyat baskılarının tahmin edildiği kadar azalmama riskine de işaret etti; para politikasının fiyat istikrarı ve azami istihdam hedefleri önündeki risklerle başa çıkabilmek için “çevik” olması gerektiğini söyledi.

Yatırımcılar, yorumları Fed’in sıkılaştırma konusunda önceden beklenenden daha agresif olacağı şeklinde yorumladı. “Gördüğümüz yüksek enflasyonun uzun süreli olma riski var, daha da yükselmesi riski var. Para politikamızla ilgili tüm olası sonuçları ele alacak bir pozisyonda olmalıyız” diyen Powell, yetkililerin Mart ayında faiz oranlarını artırma “niyetinde” olduklarını da sözlerine ekledi.

Bank of America Corp.’un Ethan Harris yönetimindeki ekonomistleri, yayımladıkları notta, “Sonuç olarak, riskler bu yıl dörtten fazla artışa yönelmiş durumda” değerlendirmesini yaptı.

Powell’ın açıklamaları, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) varlık satın alma programını Mart ayı başında sonlandıracağını ve faiz artışlarının başlamasından sonra tahvil varlıklarını küçülteceğini onaylamasının ardından geldi.

Altın fiyatları, Fed’in enflayona karşı beklenenden daha şahin bir yaklaşım sergilemesiyle 30 dolar civarında düşüş kaydetti. Gram altın ise dolar/TL’deki yükselişe rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle geriledi.

Fed piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Karar metninde faiz artışlarının yakında başlayacağı belirtilirken, bilançonun küçültülmesine yönelik operasyonun da sıkılaşmanın ardından geleceği ifade edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” dedi.

Ons altın fiyatı

Haftaya yatay bir seyir başlayan ons altın, küresel piyasalardaki risk iştahının azalmasından destek bularak salı günü 1.853 dolara kadar tırmanmıştı. Fed toplantısı öncesinde hafif bir gerileme kaydeden değerli metal, Fed’den gelen açıklamalar sonrasında hızlı bir düşüş kaydederek 1.815 dolara geriledi.

Gram altın fiyatı

Yeni haftaya dolar kurundaki yükselişi takip ederek başlayan gram altın, sonrasında küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle salı günü 805 TL’ye kadar yükselmişti. Gram altın, Fed sonrasında dolar kurunda yaşanan yükselişe rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle 794 TL civarında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'dan gaz akışının 10-15 gün içinde devam edeceğini belirtti.

Erdoğan, NTV özel yayınında İran gazında yaşanan kesintiyle ilgili de soruları yanıtladı.

Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "İran'a borcumuz söz konusu değil. Tam aksine, bu iddialar yalandır.

İran Cumhurbaşkanı ile görüştüm. En kötü şartlarda bir on gün esneme yaparsak atlatırız dedi. Öyle zannediyorum ki fevkalade bir durum olmadan on bilemediniz on beş gün içinde doğalgaz akışı devam edecek.

Merkez Bankası'nın faiz kararı

Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili sorulara yönelik olarak şu yorumlarda bulundu:

Üretim odaklı ihracat ve istihdamı artırmak hep önceliğimiz oldu. Nihai amacımız olan dengeli ve sürdürebilir büyümeye kesinlikle ulaşacağız.

Yüksek faiz ortamının orta uzun vadede kırılganlık oluşturduğu aşikar. Bu ortamda kaynaklarımız üretime gitmiyor. Ülkemizin gelişmesine ket vuruyor. Bu sebeple düşük faiz ortamında kaynaklarımızı üretim, istihdam, ihracat ve büyüme olarak kullanmak istiyoruz.

Bu modelle birlikte ülkemiz daha güçlü hale gelecek, ekonomimiz spekülatif ve manipülatif müdahalelerden daha az etkilenecektir.

Özel bankalar kredide yüksek faizle sömürü çarkını devam ettiriyor. Bundan rahatsız olacak özel sektör bankaları ama bunu söylemeye mecburum. Ama siz böyle yaparsanız gideceği yer kamu bankasıdır. Faizden medet umulmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz.

Vatandaşlarıma sesleniyorum. Kamu bankalarına gidin. Sömürge çarkına girmeyin.

Tüm dünyada enflasyonist baskılar arttı. Maliyet enflasyonuna yol açan gelişmeler diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de etkili oldu.

Enflasyonla mücadele önceliğimizdir. Enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıtmak amacıyla gerekli adımlar atılıyor.

Para politikasının etkinliğinin sınırlı kaldığı arz şoklarında alınacak tedbirler bütüncül bir bakış açısıyla gözden geçiriliyor.

"Kur korumalı mevduatta 203 milyar TL aşıldı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Aralık tarihinde duyurduğu kur korumalı mevduatla ilgili son verileri de paylaştı.

Erdoğan, "Türk lirasına güveni artırmak için uygulamaya alındı. 25 Ocak 2022 itibarıyla toplam 203 milyar lirayı aşmış durumda. 58,6 milyar lirası döviz hesaplarından dönüşen tutar. Biz önümüzdeki döneme çok iyimser bakıyoruz. Son dönemde döviz kurundaki istikrarlı seyir, bu iyimser bakışımızı destekliyor." diye konuştu.

Elektrikte kademeli faturalandırma

Erdoğan elektrik konusundaki faturalandırma uygulamalarına yönelik soruları da yanıtladı. Erdoğan bu konuda şu ifadeleri kullandı:

Dünyada elektrik üretiminin ana hammaddelerinden olan kömür beş, doğalgaz fiyatlarında on kat artış söz konusu. Özellikle fiyatlarda sübvansiyon halen mevcuttur.

Vatandaşlarımızın elektrik faturalarında yüzde 50, doğalgazda yüzde 75 sübvansiyona gidilmiştir. 2022'de benzer sübvansiyonlar devam edecektir.

Aylık 150 kilovatsaat miktarı, günlük 5 kilovaat/saatten hareketle oluşuyor. Kademeli tarifenin amacı elektriğin verimli kullanılmasını teşvik etmek. Uygulama yeni başladı, önümüzdeki günlerde takip edilecek.

Çin, gayrimenkul sektöründe yaşanan krizi kontrol altına almak için Evergrande’yi bölmeyi değerlendiriyor.

Bloombeg dün Çin'in borç krizindeki gayrimenkul şirketi Evergrande Group tahvil sahipleri için ilk borç yapılandırma planını altı ay içinde açıklamayı planladığını haberleştirmişti.

İsmini vermek istemeyen bir şirket yöneticisinin Hong Kong'ta yatırımcılara yaptığı açıklamaya göre, şirket finansal danışmanlardan alacağı destekle yerli ve yabancı yatırımcı fark etmeden tüm tahvil sahiplerine eşit davranacak.

Geçen hafta bazı yabancı tahvil sahipleri şirketi düzenlemeleri uygulamamakla suçlamış, Evergrande ise daha sonra bir açıklama yaparak 'sabırlı olma' çağrısında bulunmuştu.