Bloomberg HT Haberler "Merkez bankası varlıklarında 410 milyar dolarlık küçülme olacak"
HABERLER

"Merkez bankası varlıklarında 410 milyar dolarlık küçülme olacak"

  • Bloomberg Intelligence, merkez bankası bilançolarına ilişkin değerlendirmesinde bu yılın sonuna kadar G7 merkez bankalarının varlıklarında 410 milyar dolarlık küçülme olacağını öngördü.

Giriş: 26 Nisan 2022, Salı 06:58
Güncelleme: 26 Nisan 2022, Salı 06:58

Pandemi döneminde ekonomiye destek için açıklanan geniş kapsamlı varlık alım programları, küresel enflasyonun hızlanması sonrasında yerini bilanço daraltmaya bırakıyor.

Bloomberg Intelligence, bu yılın sonuna kadar G7 merkez bankalarının varlıklarında 410 milyar dolarlık daralma olacağını öngördü.

Analize göre G7 merkez bankaları 2021 yılında bilançolarına 2,8 trilyon dolarlık varlık ekledi. Böylelikle toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon doları aştı. 2022'nin ilk çeyreğinde varlık alımlarıyla 340 milyar dolar daha eklendi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde yapılan alımların yarısına karşılık geldi.

Varlık alımlarının azalmasında küresel merkez bankalarının artan enflasyona karşı sıkılaştırıcı bir politika çerçevesini gündeme alması etkili oldu.

Başta Fed ve Avrupa Merkez Bankası olmak üzere banka yetkililerinden varlık alımlarının azaltılmasına yönelik mesajlar geldi.

Fed'in bilanço daraltma operasyonun boyutu belirlendi

Fed'in Mart toplantısı tutanaklarında bilanço küçülmesinin boyutları ortaya çıkmıştı.