Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Morgan Stanley’nin “Küresel Yıl Ortası Makro Görünüm” raporu yayınlandı. V şeklindeki toparlanma beklentisini koruyan kuruma göre resesyon beklenenden daha şiddetli ancak daha kısa olacak.

Raporda, “Büyüme verileri ve politika eylemlerindeki yukarı yönlü son sürprizler dikkate alındığında V şeklinde toparlanma beklentimize güvenimiz arttı.” dendi. Küresel ekonominin Nisan’da dibi gördüğünü ve toparlanmanın daha fazla ivme kazanmasıyla mevcut resesyonun kısa süreli olacağı belirtildi.

Bankaya göre küresel büyüme seviyeleri bu yılın son çeyreğinde Kovid-19 öncesi seviyelere ulaşacak.

V şeklinde toparlanma beklentisiyle ilgili olarak yukarı yönlü sürprizler şu şekilde sıralandı: Karantina önlemlerinin ardından tüketicilerin ve ekonomilerin beklenenden daha hızlı normale dönmeye başlaması, ilaç şirketlerinin geçen aylarda hem tedavi hem de aşı geliştirilmesi konusunda ilerleme kaydetmesi, para ve maliye politikası tepkilerinin beklenenden güçlü olması.

Raporda, “Kovid-19 resesyonunun beklenenden daha sert ama daha kısa sürmesini beklemeye devam ediyoruz.” dendi.

Kısıtlamaların kaldırılması ve genişleyici para politikasından destek bulan küresel toparlanmanın hız kazanacağı belirtilen raporda, “Baz senaryomuza göre ikinci dalga enfeksiyonlarının geleceğini ancak daha yönetilebilir olacağını öngörüyoruz” ifadesi yer aldı.

Kovid-19’un küresel bir şok olmasına karşın, büyüme patikasının bölgeden bölgeye değişeceği vurgulandı. Buna göre Çin bu yılın son çeyreğinde potansiyel büyüme rakamlarına dönecek. Brezilya ve Hindistan gibi bazı ülkelerde virüsün etkisinin daha geç ulaşması nedeniyle Çin dışında kalan gelişen piyasaların büyük bir ihtimalle sonraki bir aşamada toparlanacağı ifade edildi.

Kurumun 2020 büyüme beklentileri Çin için yüzde 2.0, gelişen piyasalar için eksi yüzde 1.6 oldu. Morgan Stanley ABD’nin 2020’de yüzde 5.8 küçülmesini bekliyor.