Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Fed'in favori enflasyon göstergesi açıklandı

Fed'in izlediği enflasyon göstergesi 3 yılın zirvesinde

  • Fed'in yakından takip ettiği PCE enflasyon göstergesi açıklandı. Manşet PCE'deki yıllık artış tahminler doğrultusunda Nisan'daki yüzde 3,8 seviyesinden yüzde 4,1'e yükseldi. Bu, Nisan 2023'ten beri görülen en yüksek seviye oldu.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Fed'in izlediği enflasyon göstergesi 3 yılın zirvesinde
25 Haziran 2026, 15:39 Güncelleme :

Orta Doğu'daki çatışmaların enerji fiyatlarını yukarı taşımasıyla ABD'de enflasyon Mayıs ayında daha da yükselerek üç yıl aradan sonra ilk kez yüzde 4 seviyesini aştı. Bu durum, Fed'i bu yıl faiz oranlarını artırmaya bir adım daha yaklaştırmış olabilir.

Fed'in favori enflasyon göstergesi çekirdek PCE Mayıs'ta aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,4 ile tahminlere paralel gerçekleşti. Önceki ay çekirdek PCE aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,3 artmıştı.

Çekirdek PCE aylık yüzde 0,2'den yüzde 0,3'e yükseldi. Beklenti de yüzde 0,3'tü. Manşet PCE’deki yıllık artış da tahminler doğrultusunda yüzde 3,8’den yüzde 4,1'e yükseldi. PCE fiyat endeksi Nisan'da olduğu gibi Mayıs'ta aylık yüzde 0,4 arttı.

Ayrı bir rapor, ABD ekonomisinin ilk çeyrek büyümesinin yıllık yüzde 1,6'dan yüzde 2,1'e revize edildiğini gösterdi.

Enflasyon rakamlarının, Fed üzerinde bu yıl faiz oranlarını artırması yönündeki baskıyı sürdürmesi muhtemel. ABD ile İran arasında petrol fiyatlarının hızla düşmesine yol açan son barış görüşmelerine rağmen ekonomistler, ilk enerji şokunun tedarik zincirlerine yayılmasıyla birlikte çeşitli ürünlerin maliyetlerinin artmaya devam etmesini bekliyor.