Advertisement
HABERLER ABONE OL

Pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin boyutu belirginleşmeye başladı.

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yayınlanan yeni verilere göre, COVID-19 pandemisi şimdiye kadar Alman ekonomisine 350 milyar euroya mal oldu. Bu arada hükümetin 2022 için büyüme tahminini yüzde 3.6’ya indirmesi bekleniyor.

Enstitünün analizine göre, pandeminin başlangıcında uygulanan karantina önlemleri üretim süreçlerinde sorunlara ve yurt içi-yurt dışı teslimatların kesintiye uğramasına neden oldu. Yabancı ülkelerle ticaret keskin bir şekilde düştü. Buna, özel tüketici harcamalarındaki düşüş de eklendi. Pandeminin ikinci yılında ise tedarik zincirinde yaşanan sorunlar belirleyici oldu.

Yatırımları da etkiledi

Araştırmacılar, kovid 19 pandemisi yaşanmasaydı şirketlerin son iki yılda fazladan 50 milyar euro yatırım yapacağı tahmininde bulunuyor. Raporda, 2022'nin umut verici bir yıl olarak görülmesine karşın pandeminin son 2 yılda Almanya'nın ekonomik performansında "belirgin bir boşluk" bıraktığı ifade edildi. Rapora göre , "iyileşme yıllar alacak."

Büyüme tahmini düştü

Alman Basın Ajansı DPA’nın hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, federal hükümetin 2022 için büyüme tahminini geçen ekim ayında açıkladığı yüzde 4.1’den yüzde 3.6’ya indirmesi bekleniyor.

Ayrıca 2021’de yüzde 3,1’e ulaşan ortalama enflasyon oranının 2022’de yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor