Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD savaş gemisinin Hürmüz Boğazı yakınlarında İran'a ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmesi ve buna bağlı olarak Orta Doğu'dan petrol akışında aksaklık olabileceği endişelerinin artmasının ardından dört günlük düşüşünü durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.9 yükseldi ve Mayıs sonundan bu yana haftalık bazdaki en büyük kaybını bir miktar daralttı. ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, USS Boxer'a yaklaşan bir drone'un "derhal düşürüldüğünü" açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceğini, ancak bunu yapmak istemediğini, zira bu su yolunun ülkesi için can suyu olduğunu söylemişti.

Petrol bugünkü yükselişine karşın bu hafta, küresel talebin zayıflayabileceğine ilişkin endişelerin Orta Doğu'dan petrol akışında aksaklık olabileceği korkularına ağır basmasından dolayı halen yaklaşık yüzde 7 düşmüş durumda. Trump Salı günü yaptığıaçıklamada, Çin'e ek tarife uygulayabileceği tehdidini tekrarlarken, Çin'in ekonomik büyümesi ikinci çeyrekte son 30 yılın en yavaş hızına indi ve ABD'de ham petrol stokları beklenmedik bir şekilde arttı.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Orta Doğu'da tansiyonun artmakta olduğuna ilişkin yeni işaretler ham petrol fiyatının tekrar yükselmesine neden oldu," dedi ve "Fiyatlardaki yükselişin kısa süreceğini düşünüyorum, zira piyasada aşağı yönlü baskı çok güçlü" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 91 sent ya da yüzde 1.7 yükselerek Singapur saati ile 11:41'de varil başına 56.21 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 1.06 dolar kadar yükseldi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.48 düşerek 55.30 dolar ile 19 Haziran'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.26 dolar yükselerek varil başına 63.19 dolara ulaştı. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.7 düşerek 61.93 dolardan kapandı ve Mayıs sonundan bu yana en büyük kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.84 dolar primli işlem gördü.