Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarında koronavirüs aşısına ilişkin olumlu haberler yukarı yönlü bir ivme yaratırken, OPEC cephesinden gelen son haberler de yeni destek sağladı.

OPEC üyeleri ve müttefiklerinin yürüttüğü görüşmelerde gelecek yıl yapılması planlanan arz artışının üç ila altı ay arasında ertelenmesi gündeme geldi.

Cezayir Enerji Bakanı Abdülmecid Attar, gerekmesi durumunda arz kesintilerinin 2021 yılına uzatılabileceğini söyledi. Sektörel bir etkinliğe katılan Bakan Attar arz kesintilerinin 2021'in belli dönemlerine kadar uzayabileceğini de belirtti.

Görüşmelerde Rusya ve bazı OPEC üyelerinin arz kesintisini daha da artırma teklifi de ele alındı. Ancak bir delegeye göre bu fikir fazla destek bulamadı. Suudi Arabistan, Rusya ve OPEC üyeleri arz kesintilerini yumuşatmada acele etmeyeceklerini dile getirmişti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bağımsız bazı üreticiler, Kasım 2016'da "2017 yılı başından Aralık 2018'e kadar petrol üretiminin günlük 1,8 milyon varile düşürülmesi" kararı almıştı. Son olarak Venezuela Petrol Bakanı ve OPEC Konferansı Başkanı Manuel Quevedo, 1 Temmuz'da yaptığı açıklamayla geçen yıl aralıkta alınan OPEC ve OPEC dışı bazı ülkelerin günlük petrol üretimini azaltma kararının 9 ay daha uzatıldığını duyurmuştu.

Küresel petrol talebi 2021'de artacak

OPEC'in Petrol Piyasası Raporu'na göre, bu yıl küresel petrol talebi geçen yıla göre 9 milyon 750 bin varil düşüşle günlük yaklaşık 90 milyon 10 bin varil, OPEC ham petrolüne talep ise 7 milyon 200 bin varil düşüşle günlük yaklaşık 22 milyon 100 bin varil olacak.

Gelecek yıl ise küresel petrol talebi bu yıla göre 6 milyon 250 bin varil artarak günlük yaklaşık 96 milyon 260 bin varile ulaşacak. OPEC ham petrolüne talep ise 2021'de 5 milyon 200 bin varil artarak günlük yaklaşık 27 milyon 400 bin varile çıkması öngörülüyor.