Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo'nun, bu yıl uygulanmakta olan üretimkısıntılarının piyasayı dengeye getirmekte olduğunu ve ABD'de artmakta olan petrol sondaj aktivitelerini dengelediğini kaydetmesinin ardından varil başına 50 doların üzerinde tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 5.5 ile Aralık ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmesinin ardından fazla değişmedi. Barkindo, Pazar günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, piyasanın halihazırda dengelenmekte olduğu konusunda temkinli birşekilde iyimser olduğunu ve stok seviyelerinin düşmeye başladığını söyledi. Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Eylül 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Kuveyt Petrol Bakanı'nın son yorumları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC), 25 Mayıs'ta Viyana'da düzenlenecek bakanlar düzeyindeki toplantı öncesi, yüksek seviyelerdeki stokların azaltılmasına yönelik taahhüdüne olan güveni artırdı. OPEC'in beş üyesi ve Umman, üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını destekledi. Üretim kısıntılarına ilişkin iyimserlik, ABD'de stok ve üretimin artması ile birlikte azalmıştı.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Petrol fiyatlarının alt sınırı, OPEC'in üretim kısıntısı ile korunurken, üst sınır, ABD'de üretimin artması ile etkisinisürdürüyor," dedi ve "OPEC'in kısıntılarının etkisi talebin ikinci çeyrekte artması ile birlikte daha da derinleşirken, ABD'de üretim üçüncüçeyreğe kadar yükselebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent düşerek Seul saati ile 11:23'te varil başına 50.56 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta 2.63 dolar yükselerek 50.60 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 altında seyrediyordu.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 8 sent düşerek varil başına 53.45 dolara indi. Mayıs vadeli kontrat Cuma günü yüzde 0.3 düşüşle 52.83 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.44 dolar primli seyretti.