Advertisement

(15:15'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin başarısına ilişkin beklentilere çevirmesi ile birlikte ralli yaparken, Asya hisse senetleri geriledi. Sterlin değer kazandı.

Madencilik ve inşaat şirketlerinin hisse senetleri, Pazartesi günü ABD hisselerinde geç saatlerde gerçekleşen ralliyi yakalamaya çalışmasına karşın halen 2008'den beri en kötü yıllık performansına yönelen Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Dow Jones, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeksleri de yukarı döndü ve Asya hisse senetlerinin gösterge endeksindeki kayıpları ve Japonya hisselerindeki düşüşleri dikkate almadı. Sterlin ralli yaptı ve dünkü kayıplarının bir kısmını geri aldı. Dolar zayıflarken, ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa ülke tahvilleri düştü.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile ticaret görüşmeleri için zaman çizelgesi konusunu görüştüğüne ilişkin haberler piyasalarda beklentilerin iyileşmesine yardımcı oldu. Ancak yattırımcıların dikkatleri ayrıca Kanada'nın Huawei Technologies Co.'nun CFO'su'nun tutuklanmasına ilişkin gelişmeleri de dikkatle izliyor. Öte yandan, diğer siyasi riskler arasında, İngiltere'nin Avrupalı ortaklarından Brexit konusunda garanti arayışı ve Fransa'da devam eden sokak gösterilerinin daha da şiddetlenme riski yer alıyor.

Hedge fon öncülerinden Paul Tudor Jones, New York'ta katıldığı bir konferansta, "Piyasalarda volatilite yüksek," dedi ve "2019 yılında kolaylıkla, son bir buçuk ayda --gerçekten, son dört ya da beş ayda-- gerçekleşen tüm kaldıraç azaltmaların, yeniden piyasaya yatırıma geri döneceği bir durum görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Hindistan varlıkları, hisse senetlerinin merkez bankası başkanının pazartesi günkü sürpriz istifasının ardından sert düşmes ve ardından yatırımcıların Başbakan Narendra Modi'nin yerel seçimlerden elde ettiği sonuçları değerlendirmelerinin ardından tekrar toparlanması ile birlikte dalgalı bir seyir izledi. Gelişen piyasa para birimleri ve hisse senetleri hafifçe yükseldi. Petrol, metallerin çoğu ile birlikte değer kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günkü bu yılın son toplantısında varlık alımlarını azaltmaya çalışıyor.
*Çin'de Cuma günü Kasım ayı için sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:28'de yüzde 1.5 yukarıdaydı ve bu yaklaşık altı haftanın en büyük yükselişini işaret ediyor.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 tırmandı ve bir haftayı aşkın sürenin ilk yukarı hareketini yaptı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1388 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 113.12 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.2622 seviyesine geldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan ile beş haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.88'e tırmandı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.27 seviyesine ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 1.235 seviyesine tırmandı.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yılvadelitahvillerinin faizleri arasındaki fark bir baz puan yükselişle 2.8719 baz puana çıktı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 değer kazanarak varil başına 51.35 dolara yükseldi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.7 tırmanarak ton başına 6,130.00 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.2 tırmanarak ons başına 1,247.54 dolara yükseldi.

(15:15'te güncellendi)