Advertisement

(15:30'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Perşembe günü, Fed'in dünkü politika karaı sonrası piyasaların sakinleşme işaretleri göstermesi ile birlikte, erken saatlerdeki kayıplarını geri alırken, Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri, düşüşün ardından biraz toparlandı. Dolar değer kaybetti ve yen ralli yaptı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, spot endekslerin Çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın parasal genişlemeyi tersine çevirme yolundaki taahhüdünü koruması ve Asya ve Avrupa'da hız kazanan piyasa volatilitesinin etkilerine fazla önem vermemesinin ardından sert düşüş gösterdikten sonra, düşüşünü tersine çevirerekyeşil bölgeye geçti. Stoxx Europe 600 Endeksi kayıplarının bir kısmını geri aldı, ancak yine de önceki kapanışının oldukça altında kaldı. Japonya hisse senetleri ayı piyasasına girdi.

ABD gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri Çarşamba günkü keskin kazançlarının çoğunu korurken, dolar önemli para birimlerinin neredeyse tümü karşısında değer kaybetti. Yen Eylül ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Petrol New York'ta yüzde 3'ün üstünde düştü.

Melbourne'de IG Group piyasa analisti Kyle Rodda, "Yatırımcılar Fed'in durumu tamamen yanlış değerlendirdiğini düşünüyor ve şimdi sorun yapabiliyorsan bir çıkış bulmaya çalışmak," dedi ve "Muhtemelen piyasalar 2019'a doğru, süregelen bir aşağı harekete hazırlanmakta olduğumuz bir safhaya giriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Fed politika yapıcıları 2019 yılında daha az agresif bir faiz artırım patikası işaret ediyor, ancak çeyrek puanlık faiz artırımı ve Powell'ın parasal genişlemenin kaldırılması sürecine ilişkin yorumu, piyasaları sarsan bir "otomatik pilot" gibi görünüyor. Küresel hisse senetleri 2011'den bu yana en kötü çeyrek dönem performansına hazırlanıyor ve Fed Başkanı Powell, "Herhangi bir piyasaya bakmıyoruz" ve "biraz volatilite muhtemelen ekonomi üzerinde fazla etkili olmayacakır" dedi.

Nuveen'in baş hisse senedi stratejisti ve kıdemli portföy yöneticisi Bob Doll, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Fed hisse senedi piyasasının iyi bir dostuydu, ancak şimdi biraz düşman gibi ve muhtemelen tüm bunlar geride kalmadan önce daha da kötü düşman olacak" dedi.

Japonya'da, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 0 seviyesinin sadece 3 baz puanı yakınına dek düştü. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, faizerin negatif bölgeye düşmesinin sorun olmadığını söyleyerek, merkez bankasının varlık alımlarını azaltmayı yoğunlaştırma konusunda bir planı olmadığını işaret etti.

Diğer taraftan, İsveç kronu, merkez bankası Riksbank'ın gösterge faizi yükseltmesinin ardından değer kazandı. Gelişen piyasa paralarını içeren endeks üç gündür süren yükselişine bugün de devam ederken, hisse senetleri geri çekildi.

İngiltere Merkez Bankası bugünkü politika toplantısında gösterge faizi değiştirmedi ve varlık alım programını sabit tuttu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü kişisel gelir ve harcamalar verileri ve enflasyon göstergesi açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:50'de yüzde 0.8 aşağıdaydı ve iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi.
*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek 19 ayın en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 geriledi.
*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.8 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 20,392.58 puan ile yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.8 ile yedi haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1,199.18 puan i,le altı haftanın en düşüğüne indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.8 ile yedi haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1467 ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.7 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 14 haftanın zirvesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 1,613.41 puan ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.77 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk yükselişini yaptı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.23 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek 20 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesi olan yüzde 2.746'ya geriledi.
*Yatırım yapılabilir nota sahip şirketlerin CDS'lerini (temerrüde karşı sigorta primi) içeren Markit iTraxx Europe Endeksi üç baz puan ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 85 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 düşerek 79.78 puana geriledi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.4 değer kaybederek varil başına 46.35 dolar ile 18 ayın en düşük seviyesine indi.
*Altın yüzde 1 ile yedi haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,255.85 dolar ile beş ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,026.00 dolara tırmandı.

(15:30'da güncellendi)