Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasa FX Stratejisti Piotr Matys Fed kararı sonrası kaleme aldığı raporda beklenenden daha güvercin Fed'le Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Avrupa (CEEMEA) para birimlerinin dolar karşısında değer kazandığını hatırlattı.  

Ancak bugün (dün) doların toparlanma moduna girdiğini belirten Matys "Bunun sebebi belki güvercin Fed'in piyasadaki algıyı desteklemek yerine ekonomide yavaşlama veya resesyon olabileceği spekülasyonunu gündeme getirmesi olabilir" diye konuştu.

2018'in sonunda FOMC'nin bu yıl 2 faiz artışına niyetli olduğunu hatırlatan Matys "Revize edilen noktasal tahmin bu sene faiz artışı olmayacağına, gelecek sene de bir faiz artışına işaret ediyor." dedi.

RESESYON RİSKİ

Matys, raporunda Rabobank'tan Philip Marey'nin görüşlerine de yer verdi. Marey "Fed eğer 2020'de bir kez faiz artışı düşünüyorsa ekonomide zayıflığın yerini ivmelenmeye bırakacağına inandıkları anlamına gelir. Ancak tam tersine biz şu anki ekonomik büyümenin sonuna gelindiğini ve gelecek sene resesyona girilmesinin büyük olasılık olduğunu düşünüyoeuz" değerlendirmesini yaptı.

Matys raporunda resesyonun özellikle CEEMEA para birimleri için önemli olacağına dikkat çekti ve "ABD'nin resesyon ihtimali, riskli varlıklara olan sermaye akışının sürdürülebilir olmayacağı görüşümüzün temel nedenini oluşturuyor." dedi.

Matys, gelişen ülke Merkez Bankaları'nın geçen yıl para birimlerini güçlü dolar karşısında desteklemek için faiz artırmasıyla para birimlerinin cazip carry trade fırsatı sunduğunu belirtti. Ancak yüksek getiri nedeniyle oluşan talebin yavaşlayabileceğini ve küresel ekonomik görünüm kötüleşirse bu akımların tersine dönebileceğini bildirdi.