Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programına konuk olan Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler 2018 yılının büyüme ve karlılık açısından başarılı geçtiğini belirtti. Zaimler yenilenebilir enerjide büyüme fırsatlarını takip ettiklerini söyledi.

Sektörün 52 milyar dolar borcu olduğunu ifade eden Zaimler, sektörün yeniden yapılandırma ihtiyacının sürdüğünü belirtti. Zaimler "Belli ölçüde yeniden yapılandırılma lazım.. Özellikle termik elektrik üretimine yönelik yatırımlarda yeniden yapılandırma ihtiyacı geçen sene vardı, bunlar başladı, bu sene de devamı gelecektir" dedi.

Geçen yılki dalgalanmalardan elektrik piyasalarının da etkilendiğini belirten Zaimler "Türkiye'nin makro ekonomisi, genç nüfusu büyük potansiyeller içeriyor. Regülasyonla ilgili endişe oluşturacak bir durum da yok. Burada bardağın boş tarafı denebilecek konu ise öngörülebilirliğin eksik olması. Düzenlemelerde öngörülebirlik olursa, yatırımcılar da doğru risk yönetimi yaparsa bunu rahatlıkla aşabiliriz" diye konuştu.

"SEKTÖR DÜZLÜĞE ÇIKACAK"

Zaimler 2018'de veya daha önce yaşanan ekonomik dalgalanmalardan çıkarılacak derslerden ve yeniden yapılandırmalardan sonra sektörün düzlüğe çıkacağını belirtti ve "Türkiye'nin içerdiği makro ekonomik ve demografik potansiyeller bugün Avrupa'da bulunamayacak fırsatları içeriyor." dedi.

2018'in büyüme ve karlılık açısından gayet başarılı geçtiğini ifade eden Zaimler, "fiyat artışlarından vs bağımsız olarak operasyonel anlamda ve net karda da yılı büyümeyle tamamladık. En önemlisi üretim santralleri işimizde de Döviz riskini  minimize ettik, operasyonel yeteneklerimizi en üst düzeye çıkardık. Daha sağlıklıyız" yorumunu yaptı.

Zaimler sözlerini şöyle sürdürdü; "Sermayemizi doğru oranda koyduk, borçlarımızı gelirlerimizle örtüşecek şekilde yaptık, borcumuzun hemen hemen tamamı da TL bazında.. Üretim tarafında ise döviz bazında olan borçlarımızı geleceğe yönelik gelirlerimizdeki öngörülerle beraber finansal enstrümanlar kullanarak kendimizi korumaya aldık.."

"CİDDİ YATIRIM FIRSATLARI VAR"

Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar için fırsatlarla dolu olduğunu belirten Zaimler "ciddi yatırım fırsatları olduğunu düşünüyorum. Özellikle iniş çıkışlı dönemlerde de bu fırsatlar daha çok değerlendirilecektir. Biz de her tür fırsatı değerlendiriyoruz." dedi.

Zaimler üretim tarafında azalan borçlulukları ve bilançolarının sağlıklı hale gelmesiyle yenilenebilir alanda büyüme fırsatlarını takip ettiklerini söyledi.