Haberler

Trump Nobel'i istiyor

  • ABD Başkanı Donald Trump, Nobel Barış Ödülü'nü kazanmayı beklemediğini, ödülü hiçbir şey yapmayan birine vereceklerini ve bunların ABD'ye bir hakaret olduğunu belirterek kararın açıklanmasından önce komiteye baskı uyguladı.

  • Trump küresel ölçekte 7 savaşı bitirdiğini iddia etse de eleştirmenler savaşların küçük ölçekli olması, Trump'ın sınırlı rolü veya savaşların uzun zaman önce sona ermesi sebebiyle reddetti.

Giriş: 03 Ekim 2025, Cuma 16:57
Güncelleme: 03 Ekim 2025, Cuma 16:57

2010 Nobel Barış Ödülü verilmeden önce, kazananı belirlemekle görevli Norveç komitesi ile Pekin ve Oslo'daki yetkililer, Çinli bir muhalif için tanınmanın ağır sonuçlar doğuracağı konusunda uyarılmıştı. Komite bu tehdidi görmezden gelmiş ve hapiste bulunan Çinli insan hakları aktivisti Liu Xiabo Nobel Barış Ödülünü kazanmıştı.

Norveç Nobel Enstitüsü Direktörü Kristian Berg Harpviken, o dönem Çinli yetkililerin ödülün verilmemesi için sistematik bir şekilde çalıştığını ancak komitenin bağımsız olduğunu kabul etmelerinin zor olduğunu ifade etti.

Komitenin bağımsızlığı bu kez ABD Başkanı Donald Trump tarafından tekrar sorgulanıyor. Trump, 10 Ekim’de verilecek ödülden önce agresif bir kamuoyu ve lobi faaliyetleri yürütüyor.

Trump, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, "Herkes Nobel Barış Ödülü’nü benim almam gerektiğini söylüyor" demişti.

"Ödülü hiçbir şey yapmayan birine verecekler"

Trump, Beyaz Saray'a döndüğünden bu yana 7 savaşı sonlandırdığını iddia ediyor.

Bu iddialar, Trump'ın çözmekle övündüğü savaşların daha küçük ölçekli olduğunu, rolünün sınırlı olduğunu veya uzun zaman önce sona eren savaşları içerdiğini söyleyen eleştirmenler tarafından reddedildi.