Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birçok yatırımcı için Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunlar sadece ülkenin kendisi ilgilendiriyor ve izole şekilde kalacak. John Floyd için ise Türkiye’nin yaşayacağı sorunlar önümüzdeki aylarda Avrupa’ya sıçrayabilir.

Bloomberg News’dan Selçuk Gökoluk’un haberine göre, 63 milyar dolar değerinde varlık yöneten Record Currency Management makro strateji müdürü John Floyd, Türkiye’nin piyasalarda yaşadığı karışıklığın Avrupa bankaların bilançosunda hissedileceği beklentisiyle, İspanya, Fransa ve İtalya devlet tahvilleri ve euro için kısa pozisyon alıyor.

Deutsche Bank eski trader’ı çeyrek asırlık kariyerinde Asya krizini ve Arjantin kur krizini tahmin ettiğini söylüyor. Şimdi de TL’deki değer kaybı ve Türkiye’nin net negatif yabancı para cinsinden rezervlerinin, kötü kredilerden hasar verme riskinin büyümesi ile birlikte, gelişmiş piyasalarda işlem fırsatı sunduğunu belirtiyor.

Bloomberg News’a verdiği röportajda Floyd, “Bu Türkiye piyasasının sorunu ama bu sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir sorun değil” diyor.

Bank of International Settlements’ın verilerine göre, Türkiye’nin yabancı bankalarla olan ilişkisi 2018 kur krizinden beri azalıyor ama denizaşırı bankaların 2019 yılı sonunda Türkiye’den hala 166 milyar dolar alacakları bulunuyordu. Bunların arasında en büyük payın Avrupa bankalarında olduğu belirtiliyor.

Floyd, Türkiye’de Döviz cinsinden borçlananların TL’nin değer kaybetmesinden dolayı borçlarını ödemekte zorluk çekeceğini ve bunun da Avrupa’daki bankalardaki takipteki kredilerin (NPL) artmasına yol açacağını düşünüyor.